ALL THE MONEY IN THE WORLD (2017,SAD) - 8/10



John Paul Getty bio je najbogatiji čovjek svog vremena i prvi čovjek čije je bogatstvo bilo procijenjeno na više od milijardu dolara. Obogatio se na trgovini nafte te je ubrzo postao i jedan od najvećih svjetskih kolekcionara umjetnina pa bi se na prvu možda dalo zaključiti da svota od 17 milijuna dolara za njega ne bi smjela predstavljati preveliku zapreku. Upravo toliko od starog Gettyja 1973. godine tražila je skupina kriminalaca koja je u Rimu otela njegovog 16-godišnjeg unuka, no stari milijarder, koji se volio hvaliti da je u prošlom životu bio rimski car Hadrijan, za plaćanje otkupnine nije htio ni čuti. Po uzoru na Moliereovog Škrtca ili Držićevog Skupa, Getty je izjavio da ukoliko plati otkupninu za jednog unuka, tada bi ubrzo mogao plaćati isto i za preostalih 13 unuka i unučica. Umjesto para u pomoć svojoj bivšoj snahi Gail poslao je Getty Fletchera Chasea, svog čovjeka za dogovaranje poslova i bivšeg agenta CIA-e, no pokazalo se da se mlađahni Paul u komadu neće vratiti kući ukoliko se ne plati tražena otkupnina.

Iako je Ridley Scott u studenom 2017. napunio okruglih 80 godina, ovaj Britanac s četiri neuspješne nominacije za Oscara ne posustaje te je lani izbacio dva nova filma, a i za ovu godinu mu je predviđen novi naslov. Gazi Ridley ritmom kao da mu je 70, a ne 80 godina, a nije jedini jer u stopu ga prate i koju godinu stariji Clint Eastwood i koju godinicu mlađi Martin Scorsese. Ovaj trojac veterana vjerojatno će i odapeti negdje iza kamere ili u montaži, no dok "dečki" rade i stvaraju, možemo biti zadovoljni. Jasno da filmovi koje izbacuju posljednjih desetak ili nešto više godina nisu ni blizu njihovim najvećim djelima, no recimo samo Ridley je u 2017. godini izbacio dva filma koja su po mom ukusu i više nego dobra. Prvi je tko zna koji po redu nastavak Osmog putnika - Alien: Covenant, a drugi je upravo Sav novac svijeta, uzbudljiva biografska krimi drama, koja je možda i najbolji dokaz da se s Ridleyjem ne može fulati.

Scenarij za ovaj film je po romanu John Pearsona napisao David Scarpa, a okupio je Scott ovdje zanimljivu glumačku postavu predvođenu s Michelle Williams, Markom Wahlbergom i Christopherom Plummerom, koji je uskočio u posljednji čas. Prvotno je uloga starog Gettyja bila namijenjena Kevinu Spaceyju, kojeg je Scott vidio u toj ulozi čim je pročitao scenarij. Želja mu se ispunila je je Spacey pristao odigrati tu ulogu, no kad su se krajem prošle godine pojavile glasine da je zločesti Kevin pipkao nekakve dečkiće, Ridley ga je odlučio izbaciti iz filma. Iako je do premijere ostalo tek nešto više od mjesec dana, Scott je angažirao 88-godišnjeg Christopera Plummera, koji je u desetak dana snimio svoju ulogu, a upravo je i on jedini član ekipe ovog filma koji je zaslužio nominaciju za Oscara, i to u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Iako je stari Plummer stvarno odradio odličan posao kao staru Getty, nekako sam uvjeren da je Spacey bio još i bolji jer ovo je uloga koja mu karakterno definitivno najbolje odgovara i prilično je slična ulozi beskrupuloznog političara Francisa Underwooda u seriji Kuća od karata. Oni koji vole uzbudljive kriminalističke filmove s All the money in the World ne bi smjeli promašiti.

IMDB LINK

Primjedbe