DIAL M FOR MURDER (1954,SAD) - 8/10

 

Majstor trilera Alfred Hitchcock u jednom od svojih najuspješnijih filmova donosi nam krimi priču u čijem su epicentru bivši tenisač Tony (Ray Milland), njegova bogata supruga Margot (Grace Kelly) te njezin ljubavnik i pisac kriminalističkih romana Mark (Robert Cummings). Nakon što Tony shvati da ga supruga vara s piscem koji im je upravo stigao u posjet u njihov londonski dom, on smisli plan na koji će je se riješiti i dokopati se njenog novca, koji oporučno pripada njemu. Tony pronađe čovjeka koji bi trebao ubiti njegovu suprugu i ako naizgled sve djeluje kao da je sve savršeno isplanirano, nešto, naravno, pođe po zlu.

Nazovi M radi ubojstva snimljen je po kazališnoj predstavi Fredericka Knotta, koja je godinu prije početka snimanja filma bila velika uspješnica u londonskom West Endu i njujorškom Broadwayju pa ni ne čudi što je film prilično teatralan. Velika većina radnje odvija se u jednom interijeru, londonskom stanu u kojem žive Tony i Margot, a na to se Hitchcock odlučio jer je želio kod gledatelja postići efekt klaustrofobije. Ovaj se film i danas smatra jednim od ponajboljih primjera trilerske podvrste poznate kao i "stage thriller" te je do danas doživio brojne remakeove. Film je specifičan po tome što na uzbudljivosti i napetosti ne gubi ništa iako praktički cijelo vrijeme znamo što se dogodilo, a iako, jasno, u odnose na današnje filmove djeluje pomalo arhaično, kao u ostalom i dobar dio filmova iz ovog razdoblja, riječ je o trileru koji mnogi svrstavaju u ponajbolje trilere svih vremena. 

Trenutačno se Dial M for Murder nalazi i na 155. mjestu IMDB-ove ljestvice 250 filmova s najboljim ocjenama publike, a Američki filmski institut ga je nedavno uvrstio na listu od deset najboljih filmova u žanru "misterije". Zanimljivo je kako je Hitchcock u početku zamislio stvarno zvjezdanu glumačku postavu za to vrijeme - Deborah Kerr kao Margot, Caryja ranta kao Tonyja i Williama Holdena kao Marka, no planovi su mu se rasplinuli kad je Grant odbio ulogu jer si nije ulogom negativca želio narušiti imidž zlatnog dečka Hollywooda, dok su Kerr i Holden ponude morali odbiti zbog drugih angažmana. No, i ovako je glumačka postava zanimljiva, a zanimljivo je da je od ukupno 13 filmova u kojima je Kelly ili buduća princeza od Monaca nastupila, čak tri snimila pod dirigentskom palicom Hitchcocka, koji je bio prilično slab na plavuše te su praktički sve glumice koje je imao u glavnim ulogama imale upravo takvu boju kose.

 

Primjedbe