LA ISLA MINIMA (2014,ŠPA) - 9/10

Ako se ne varam ovaj se triler pojavio negdje točno u vrijeme kad je aktualan bio True Detective (prva sezona naravno, drugu sam nekako potisnuo iz sjećanja) i sjećam se koliko me ovaj španjolski film i tematski i stilski podsjetio na tu genijalnu mini seriju. I ovdje je radnja, baš kao u Detektivu, smještena u močvarno područje, no ne Louisiane, već španjolske pokrajine Andaluzije, i ovdje imamo dva detektiva koji su karakterno toliko različiti, ali moraju surađivati ako žele riješiti zločine. Ovdje je također "atmosfera" filma nekako mračna i tmurna, baš kao i u Detektivu, a i ovdje sve počinje nečim što bi moglo izgledati kao ritualno ubojstvo. Ne želim sugerirati da je autor ovog filma, španjolski filmaš Alberto Rodriguez "maznuo" priču detektiva, što bi i teoretski bilo nemoguće jer je La isla minima u distribuciju i krenula nešto prije od serije, no očito se poklopilo to da su ovaj Španjolac i kreatori serije bili na istoj valnoj dužini pri kreiranju svojih djela.

Rodriguez je radnju svoga filma smjestio u 1980. godinu, politički prilično uzbudljivo razdoblje u povijesti Španjolske, koja je upravo iz diktature počela prelaziti u demokraciju kakvom je danas znamo. Nakon gotovo pola stoljeća vladavine vojne hunte na čelu s caudillom Franciscom Francom ljudi su još bili u strahu od represivnog režima, tim više jer je vojska i dalje bila jaka te su se pokušavali i brojni državni udari kako bi se svrgnula demokratski izabrana vlast (koga zanima taj dio španjolske povijesti preporučujem dokumentaristički roman Javiera Cercasa pod nazivom Anatomija jedne pobune). Produžena ruka vojske desetljećima je bila i policija, koja je bila prilično brutalna i gušenju svih oblika protesta, a upravo s takvim zaleđem u zabačenom mjestu u španjolskoj provinciji pojavljuje se policajac Juan. Skupa s njim u rješavanje misterija nestanka dviju djevojka dolazi i policajac novog kova, Pedro, kojeg osim policijske taktike s Juanom dijeli i generacijski jaz, no ukoliko žele riješiti ovaj naizgled prilično komplicirani slučaj, morat će njih dva surađivati i dati sve od sebe.

Tako njih dva dolaze u selo u močvarnom području, u kojem su upravo nestale dvije srednjoškolke. Situacija je kaotična, posla nema, a bliži se sezona žetve te se sindikati tek počinju organizirati kako bi pokušali od bogatih zemljoposjednika utjerati veće nadnice. Jasno je da zbog povijesti brutalnosti policiju nitko ne voli, a ukoliko žele riješiti ovaj slučaj, Juan i Pedro morat će surađivati s mještanima. Ubrzo pronalaze masakrirana tijela djevojaka u močvari, a ispostavlja se da sestre Carmen i Estrella nisu prve djevojke koje su nestale u ovom zabačenom području i da je slučaj daleko kompliciraniji i kompleksniji no što je izgledao u početku, a njihovi nadređeni kao da pokušavaju na sve načine usporiti i onemogućiti njihovu istragu. Osim toga, močvarno i rijetko nastanjeno područje pogodno je za krijumčarenje svega i svačega i okupljanje mnogih sumnjivih tipova koji na takvom mjestu godinama mogu biti izvan fokusa istražnh organa.

La isla minima jedan je od najboljih europskih trilera posljednjeg desetljeća i riječ je o filmu koji je 2014. godine osvojio deset nacionalnih nagrada u izboru za najbolji film. Od one za najbolji film, režiju i scenarij, pa do glumačkih nagrada i onih za najbolju fotografiju i glazbu. Dodatni plus ovom filmu definitivno je već spomenuti povijesni kontekst u koji je smještena radnja i veliki plus je što su glavni likovi izvrsno strukturirani i što polako saznajemo i njihovu povijesti i njihovu motivaciju. Da ne zaboravim, film je publika izabrala i za najbolji film te godine od svih filmova snimljenih na španjolskom jeziku te je ukupno osvojio gotovo 50 nagrada. S obzirom da se nagrade na festivalima i na godišnjim izborima gotovo redovito dodjeljuju dramama ili art filmovima, a rijetko kada klasičnim trilerima, onda je svakako jasno o kakvom je maestralnom filmu riječ. U dvije glavne uloge briljiraju Javier Gutierrez kao Juan i Raul Arevalo kao Pedro, a tu je i ponajbolji španjolski glumac Antonio de la Tore kao otac ubijenih djevojaka. Velika preporuka svima koji su do sada propustili ovaj izvrstan triler.


IMDB LINK

Primjedbe