MANHUNT: UNABOMBER (2017,SAD) - 7/10

 

Još jedna zanimljiva "true crime" serija nastala po istinitim događajima, a ovaj puta pratimo najdužu policijsku potragu u povijesti Amerike, onu za serijskim bombašem koji je desetljećima sijao strah i nemir po SAD-u. Krajem 70-ih u svim krajevima SAD-a počela su se pojavljivati pisma - bombe, koje je nepoznati pošiljatelj slao na razne adrese - od studentskih kampusa, do zračnih luka, do tvrtki i raznim pojedincima. Pisma-bombe pojavljivala su se redovito, velik broj ljudi je ozlijeđen, nekoliko ih je i smrtno stradao, a policija godinama nije uspijevala ne samo ući u trag ovom teroristu, već dulje od 15 godina nisu uspijevali ni naslutiti tko bi to mogao biti. Sve dok u istragu nije uključen profajler FBI-ja Jim Fitzgerald (koji je bio i glavni konzultant u kreiranju serije), a on je tehnikom nazvanom forenzička lingvistika uspio ući u trag ovom bombašu za kojeg se ubrzo ispostavilo da se skriva iza imena Ted Kaczynski.

Serija je zanimljivo napravljena jer paralelno s istragom i lovom na Unabombera, kako su mediji prozvali ovog terorista, prati i njegovo suđenje, ali i pratimo tko je zapravo bio Kaczynski i što ga je nagnalo na takvo potpuno ludo ponašanje. Taj dio mi je zapravo i bio zanimljiviji jer je stvarno nevjerojatno kako čovjek s iznadprosječnom inteligencijom i doktoratom u matematici istovremeno može biti potpuni sociopat. Unabombera je ovdje, i to jako dobro, utjelovio poznati britanski glumac Paul Bettany, dok mi je nešto problematičniji bio izbor glumca koji je utjelovio Fitzgeralda. Sam Worthington mi nikada nije pretjerano sjeo i uvijek mi je djelovao nekako bezlično, a mišljenje nisam promijenio ni nakon ove serije. Da je izbor pao na nekog drugog, ova serija bi vjerojatno dobila i koji promil veću ocjenu, no i s iritantnim Samom, Unambomber se pokazao kao vrlo zanimljiva serija vrijedna praćenja i gledanja.

Inače, nakon serije su se pojavile određene kontroverze jer je jedan drugi FBI agent koji je bio uključen u ovaj slučaj kritizirao scenariste serije jer su Fitzgeralda, kojeg je nazvao minornim članom ekipe, pretvorili u zvijezdu koja je riješila slučaj. To očito nije bilo tako kako je prikazano u seriji, koja je podosta dramatizirana i za njenu potrebu su i izmišljeni susreti Kaczynskog i samog Fitzgeralda, a ti se susreti nikada nisu odigrali, što je potvrdio i sam Fitzgerald. No, bez obzira na to što serija nije sto posto autentična (koji film i serija zapravo to i jesu?), riječ je o kvalitetnom i uzbudljivom televizijskom sadržaju.

 

Primjedbe