ROCK'N ROLL (2017,FRA) - 8/10

 
Bit će da je kriza srednjih godina ili kako se već to naziva prilično gadna stvar, a poznati francuski filmaš Guillaume Canet s njom se odlučio pozabaviti na prilično originalan način. Sam je Canet (glumio u nizu poznatih filmova, a usput je i režirao nekoliko jako dobrih filmova kao što su krimić Tell on One, humorna drama Male nevine laži te krimić u američkoj produkciji Blood Ties) napisao i scenarij za Rock'n roll, režirao film te odglumio glavnu ulogu u kojoj je utjelovio samoga sebe. I ne glumi samo Canet samoga sebe, već i ostali glumci koji se pojavljuju u ovoj neobičnoj komediji glume sami sebe. Tako je Canetovu suprugu odglumila njegova prava životna družica, vjerojatno najpoznatija francuska glumica Marion Cottilard, a sami sebe su utjelovili i također poznati francuski glumac Gilles Lellouche (La French), dok se u manjim ulogama, dakako samih sebe, pojavljuju između ostalih i američki glumac Ben Foster te nedavno preminuli "francuski Elvis" Johnny Hallyday. 
 
Kad se netko zna dobro šaliti na svoj račun onda se definitivno može reći da taj čovjek ima razvijen smisao za humor, a cijeli ovaj film zapravo je Canetova zajebancija na vlastiti račun. Tijekom snimanja filmova, partnerica koja je dvadesetak godina mlađa od njega i kojoj Canet glumi oca kaže mu da on više nije "Rock'n roll" i da su njegovi filmovi zapravo pušiona. Kaže mu i da nikom od glumica mlađe generacije on zapravo i nije privlačan, da se ponaša djedasto i da nije nikakva zvijezda, a on odluči pokazati da to nije tako i da je on prava party životinja. Tako iz obiteljskog čovjeka koji se u slobodno vrijeme bavi jahanjem, kući stiže uvijek na vrijeme te živi u sjeni puno poznatije supruge Marion Cottilard (koja također odlično autoironizira samu sebe) on odluči postati stereotipna zvijezda. Odluči početi piti i drogirati se, izlaziti, a sve to rezultira brojnim po njega neugodnim i ružnim situacijama, jer očito, nije takav čovjek, već je stvarno zapravo good guy francuskog filma. 
 
Situaciju do kraja filma Canet stvarno dovodi do apsurda jer se u drugoj polovici filma fizički pretvara u dvojnika Nevena Ciganovića, a samo finale je totalni urnebes. Čovjek se ovim filmom izvrsno našalio na svoj račun, no istovremeno je Canet i fino parodirao taj cijeli današnji svijet, posebno filmski svijet, u kojem ukoliko nisi u cvijetu mladosti automatski ništa ne vrijediš. Unatoč tome što je već prošao 40. godinu života, Canet se počne javljati za uloge u kojima bi trebao igrati 20-godišnjake, a naravno da doživi odbijanja, dok za vrijeme snimanja filma počne izvoditi svakakve gluposti i namjerno izazivati incidente.  Canet ovim filmom ujedno parodira i svoje kolege koji u pedesetim ili šezdesetim godinama života glume akcijske junake i jednostavno ne žele prihvatiti i priznati da je mladost daleko iza njih. Rock'n roll se definitivno pokazao kao simpatičan i duhovit film, koji je čak ispao i bolji no što sam to očekivao.

 IMDB LINK

Primjedbe