THE VIETNAM WAR (2017,SAD) - 10/10

 

Vijetnamski rat i dalje je jedna od tabu tema u Americi i mnogi Amerikanci i danas se pitaju što je zapravo ondje pošlo na zlu. Sve koje to zanima, u Americi i izvan nje, odgovore na pitanja koja si postavljaju i daleko više od toga dobit će uz ovu briljatnu dokumentarnu seriju koja je nastajala više od deset godina i čija je produkcija koštala više od 30 milijuna dolara. Autori ove serije, poznati američki dokumentaristički dvojac Ken Burns i Lynn Novick u ovoj seriji podijeljenoj u deset nastavaka i ukupnog trajanja oko 16 sati kronološki i do u detalja seciraju sve što se događalo prije, za vrijeme i nakon rata u Vijetnamu. I ne samo kako su izgledale najpoznatije i one manje poznate bitke, već i kako je ovaj besmisleni rat utjecao na Ameriku danas. Paralelno s događanjima u Vijetnamu pratimo i događanja u samoj Americi, a kroz intervjue s gotovo 80 relevantnih sugovornika i svjedoka vremena iz SAD-a te sjevernog i južnog Vijetnama, Burns i Novick pokušavaju rekonstruirati što se doista događalo u tih desetak godina koliko je trajao ovaj krvavi rat u kojem je živote izgubilo gotovo 60 tisuća američkih vojnika te čak tri milijuna Vijetnamaca.

Serija je podijeljena u deset epizoda i u prvoj pratimo Vijetnam od dolaska Francuza i kolonizacije pa sve do njihova protjerivanja i miješanja Amerikanaca u područje Indokine pod izlikom sprječavanja širenja komunizma te dalje idemo kronološki. Najveća vrijednost ove serije je što je stvarno napravljena objektivno i što bez imalo priklanjanja bilo kojoj strani objašnjava koji su bili uzroci, a koje posljedice tog rata. Kako su Amerikanci uopće završili u Vijetnamu, koji su bili motivi brojnih mladih Amerikanaca da se dragovoljno prijave u ovaj rat, što su proživljavali sami američki vojnici te vojnici Sjevernog i Južnog Vijetnama. Kakva je bila politička situacija u Americi i kako je upravo rat u Vijetnamu polarizirao američko društvo gotovo jednako snažno kao američki građanski rat. Zanimljivo je da je do vijetnamskog rata javnost imala običaj vjerovati političarima i bilo je nezamislivo pomisliti da lideri ne govore istinu. Upravo tijekom 60-ih i početkom 70-ih javnost je konačno spoznala da su političari zapravo najniža razina ljudskog postojanja i da gotovo uvijek lažu, a tek im se ponekad omakne istina.

U ovoj seriji vidimo i bezbroj fantastičnih, od kojih su neke pomalo i šokantne, autentičnih snimki iz tog vremena, a autori pokušavaju dokučiti što je to bilo sredinom 60-ih u američkom mladom muškom biću da ga je vodilo ka vijetnamskom krvoproliću. Odlično je prikazano kako su mladi Amerikanci početkom rata smatrali da je rat u koji se dobrovoljno javljaju, i to po običaju mladići iz siromašnijih obitelji i malih sredina te afroamerikanci, pravedan. Dobar dio njih živio je na pričama svojih očeva koji su bili veterani II svjetskog rata i imali su status heroja koji su zaustavili najveće zlo u povijesti. Dobar dio klinaca očito se nadao da su dočekali svojih pet minuta herojstva, no kad su stigli do Vijetnama, vrlo brzo su shvatili u kakvoj su zabludi bili. Odlično autori i analiziraju razloge zbog kojih je Južni Vijetnam koji je SAD potpomagao doživio poraz i kakvu je pogubnu ulogu za ovu državu imala Amerika, koja je zapravo sve zakuhala pa se povukla. Senzacionalna serija koju ljubitelji ratne tematike i povijesti nikako ne bi smjeli propustiti.


 IMDB LINK

Primjedbe