WATAHA (2014-19,POLJ) - 7,5/10

"Wataha" ili "Čopor" zanimljiva je poljska kriminalistička serija koja se počela emitirati u jesen 2014. godine, na sljedeću sezonu moralo se čekati sljedeće tri godine, a na treću i za sada posljednju sezonu još dobre dvije godine. Kakvi su planovi za budućnost i hoće li biti novih sezona stvarno ne znam pošto s poljskim baš i nisam na ti, ali i ove tri sezone s ukupno 18 epizoda pokazale su se kao sasvim dobar proizvod. Ova serija prati događanja na najdužoj vanjskoj granici Europske unije, onoj između Poljske i Ukrajine. A ta događanja baš i nisu previše lijepa - krijumčarenje droge, oružja, ljudi... tako da poljski granični policajci imaju pune ruke posla.

U prvoj sezoni sve kreće kad nepoznati teroristi dignu u zrak graničnu postaju u kojoj su se nalazili brojni policajci te živu glavu izvuče jedino graničar Viktor Rebrow, koji ubrzo postaje glavni osumnjičenik za taj događaj. I sam Rebrow počinje voditi zasebnu istragu kako bi očistio svoje ime, ali i otkrio tko su krivci za ovaj zločin u kojem je između ostalih stradala i njegova zaručnica. Priča je dosta komplicirana jer u slučaj se uključuje i državno odvjetništvo, upoznajemo i mnoge sumnjive likove koji se bave mutnim poslovima s obje strane granice, a graničari ko graničari, ako im se ukaže prilika spremit će neku paricu sa strane u džep. Druga sezona se djelomično nastavlja na prvu te se u njoj istražuje smrt skupine od dvadesetak ilegalnih imigranata, što pokazuje da je serija prilično aktualna, a na sličnom tragu je i treća sezona gdje poznati graničari imaju posla s novom kriminalnom ekipom koja se bavi švercom ljudi.

Wataha je bila prva poljska serija koja je ikada emitirana na HBO Adria, a otkupila ju je i njemačka državna televizija te po kvaliteti nimalo ne zaostaje za sličnim zapadnim televizijskim sadržajem. Očito je da Poljaci prate trendove te su autori pametno odabrali temu koja bi mogla biti podjednako zanimljiva i domaćem, ali i europskom tržištu. Priča serije stvarno je jako dobro razrađena te djeluje dosta realistično i moguće, što kod filmova i serija posebno cijenim.

Primjedbe