WONDER WHEEL (2017,SAD) - 6,5/10

 

Ako je netko mislio da će Woody Allen sa 80 godina na leđima napraviti neki veliki zaokret, gadno se prevario. I Wonder Wheel, najnovije djelo ovog hiperproduktivnog filmaša potpuno se uklapa u njegovu dosadašnju filmografiju i čovjek bi na žmirećki mogao pogoditi da ga je snimio upravo Woody. Nakon kratkog lutanja svijetom i snimanja filmova u Londonu, Barceloni, Parizu ili Rimu, Woody se nedavno vratio u svoje prirodno okruženje - New York. Ovaj puta doduše ne u svoj omiljeni kvart, Manhattan, već malo dalje, na Coney Island i to u 1950. godinu. Woody Allena ovaj je puta odglumila Kate Winslett, odnosno klasična uloga neurotičnog, neodlučnog i prilično zbunjenog glavnog junaka u kakvim smo ulogama Allena imali priliku gledati tridesetak pa i više godine preselila je u žensko biće.

Kate je Ginny, udana žena na rubu 40-ih godina koja je u drugom braku, i to sa dosta starijim tipom po imenu Humpty (Jim Belushi). Iz prethodnog braka ima sina koji ima piromanskih sklonosti, a situacija se zakomplicira kad im jednog dana iznenada na vrata pokuca Carolina, Humptyjeva kći iz prethodnog braka, koju nitko nije vidio godinama. Ona je pak ranije pobjegla od obitelji kako bi se udala za mafijaša, a upravo od njega sada bježi i mirni kutak pronađe kod ćaće i njegove nove obitelji. Situacija se dodatno zakomplicira kad se Ginny spetlja s dosta mlađim spasiteljem Mickey, koji je ujedno i narator (Justin Timberlake, ipak je samog sebe Woody ovdje podijelio u dva lika), no kad upozna Carolinu izgleda da bi starija gospođa mogla dobiti pedalicu, a to nju, jasno, dovodi do ludila.

Onima koji su klasični Woodyjevi fanovi vjerojatno će im se i ovaj film dopasti, a oni koje ovaj neumorni scenarist i redatelj i njegov stil živciraju, bolje neka ga zaobiđu. Sebe ne bih svrstao niti u jednu od tih skupina, iako u pravilu Woodyjeve filmove ne zaobilazim. No, jasno je da je da je stari klarinetist daleko od svojih najboljih godina (i u filmskom, a i u životnom smislu) te niti jedan od njegovih filmova u posljednjih petnaestak godina ipak nije ni blizu njegovim najboljim djelima iz 70-ih, 80-ih pa i 90-ih. Takva je i situacija s ovim filmom, čisti prosjek i u rangu s posljednjih nekoliko filmova Woody Allena, koji će nam ipak nedostajati jednog dana kad objesi kameru o klin.


IMDB LINK

Primjedbe