12 STRONG (2018,SAD) - 7/10

 
Nakon 11. rujna i rušenja Twin Towersa u New Yorku od strane Al-Qaede, Amerikanci su odlučili reagirati i krenuti u čišćenje Afganistana od talibana, koji su pružili utočište ovoj zloglasnoj terorističkoj organizaciji. Treba znati da je Afganistan oduvijek bio specifična zemlja i da zapravo nikada i nije funkcionirao kao nešto što mi na zapadu percipiramo kao državu. Afganistan se sastoji od na desetke raznih naroda ili plemena, a mira ondje nema još od kraja 70-ih godina kad su Sovjeti ondje odlučili intervenirati i doživjeli ondje svoj Vijetnam. Već tada su se u Afganistanu počeli skupljati brojni mudžahedini i islamisti kojima je primarna zadaća bila borba protiv Sovjetskog Saveza, a u drugoj polovici 90-ih godina prevlast su uspjeli izboriti talibani, koji su pod kontrolom imali veći dio zemlje. Zločini koje je činila ova žgadija nadaleko su poznati, a nakon što su Amerikanci odlučili intervenirati u Afganistanu, morali su se povezati s lokalnim protivnicima talibana koji su se nekad zvali Sjeverni savez.
 
No, problem je bio što je taj Sjeverni savez bio u raspadu, a nekadašnji saveznici u borbi protiv talibana sada su se borili i međusobno te je prvi zadatak američkih trupa bio što prije uspostaviti njihovu suradnju. I tu počinje ovaj film snimljen prema istinitim događajima kada je skupina od 12 američkih zelenih beretki dobila zadatak ubaciti se duboko na neprijateljsko područje i u kratkom roku povezati zavađene "warlorde" iz nekadašnjeg Sjevernog saveza. Scenarij za ovaj film napisan je prema bestselleru američkog novinara i pisca Douga Stantona, koji je knjigu napisao prema iskustvima samih vojnika koji su sudjelovali u ovoj akciji koja je kulminirala oslobađanjem jednog od talibanskih uporišta i četvrtog po veličini afganistanskog grada Mazar i Sharifa. Vjerojatno zato što je riječ o istinitom događaju, zbog toga i ovaj ratno - akcijski film djeluje prilično realistično. Akcijske, odnosno ratne scene snimljene su na tradicionalan način, odnosno bez pretjerane upotrebe specijalnih efekata, tj. bez previše igranja po kompjutoru. Takvu akciju uvijek sam zapravo i uvijek više preferirao od ove moderne koja se previše ne razlikuje od Duke Nukema ili Quakea, a zanimljivo je kako je ovdje Afganistan i njegove predjele "odglumio" New Mexico.
 
Zanimljivo je i kako je 12 Strong zapravo redateljski debi poznatog danskog fotografa i ratnog izvjestitelja Nicolasa Fuglsiga. Ovaj Danac filmom se počeo baviti dok je izvještavao s rata na Kosovu, kada je snimio svoj prvi kratki dokumentarac. Izviještavao je čovjek s brojnih ratišta u proteklih dvadesetak godina tako da mu je vjerojatno bilo jako dobro poznato kako izgledaju ratna zbivanja, a povjerenje mu je ukazao poznati producent Jerry Bruckheimer. I realno gledajući, ovaj film izgleda sasvim dobro i uvjerljivo, s, naravno, povremenim proljevima klasične američke patetičnosti i patriotizma. Akcijske scene prilično su uvjerljive i realistične, a time se pokušava nadoknaditi nedostatak dubine ili smisla kakvog čovjek očekuje od filma. Nečeg takvog ovdje zapravo i nema, no nekako imam osjećaj da se to od ovakvog filma i nije tražilo, a za one koji vole dobru, čak i pomalo staromodnu akciju, 12 Strong bi mogao biti sasvim zadovoljavajući izbor.
 

Primjedbe