SOLO: A STAR WARS STORY (2018,SAD) - 8/10

Han Solo i njegov dlakavi sidekick, ujedno i najbolji prijatelj iz naroda Wookieja po imenu Chewbacca oduvijek su mi bili najdraži likovi iz legendarnog Lucasovog serijala. Zato sam se i ugodno iznenadio kad sam vidio da ekipa iz Lucasfilma odnosno Walt Disneyja sprema i spinoff iz svijeta "Star Warsva" u kojem bi trebala biti ispričana Hanova priča. I stvarno, ovaj film koji je režirao proslavljeni Ron Howard, pouzdani holivudski veteran i dvostruki oskarovac (A Beautiful Mind - režija i najbolji film, a čovjek je snimio i niz legendarnih filmova među kojima i "Willow", "Apollo 13", ) pokazao se možda i najbolji film iz svijeta "Ratova zvijezda" još od originalne Lucasove trilogije iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Snimio je Howard pravi svemirski western, a upravo sam se tome i nadao jer Han Solo oduvijek mi je i djelovao više kao klasični odmetnik i revolveraš s Divljeg zapada, nego svemirski bojovnik. Nešto kao svemirski Billy the Kid sa svojom pucaljkom uvijek spremnom za ispaljivanje i brzopotezni obračun i sa slobodarskim duhom, željnim avantura, ali uvijek na strani pravde. Kad bi se maknuli efekti i letjelice, razne čudne likove kad bi zamijenili obični ljudi tada bi "Solo" doista bio i klasični western, a da gledatelj ne zna da Han i Chewbacca pripadaju svijetu "Ratova zvijezda", moglo bi se pomisliti da ovaj film zapravo i nema nikakve veze s možda i najpoznatijim serijalom u povijesti filma. Nema tu jedija i obračuna svjetlećim mačevima, već imamo pljačku vlaka, revolveraške obračune, kockanje u svemirskom saloonu i slično, a tek na samom kraju vidimo jedno prepoznatljivo lice poznato iz ranijih filmova iz ovog serijala.
Još i prije nego što je 2012. godine svoj Lucasfilm prodao Disneyju, George Lucas je počeo raditi na filmu o pustolovinama mladog Hana Sola. Zadatak da napiše scenarij dobio je iskusni Lawrence Kasdan, koji je ubrzo promoviran na pisanje sedmog u nizu nastavka samih "Ratova zvijezda" te je pisanje "Sola" prepustio svom sinu. Snimanje je krenulo početkom 2017. godine, a za režiju je izabran dvojac Phil Lord i Christopher Miller (21 Jump Street), koje je negdje na polovici snimanja zamijenio Ron Howard. Bez obzira na sve probleme tijekom snimanja filma, Howard je isporučio prilično zabavno i uzbudljivo djelo u kojem saznajemo sve ono što nas je zanimalo o Hanu gledajući originalnu trilogiju. Tko je on? Kako je upoznao Chewbaccu? Kako je došao do svoje famozne letjelice "Millenium Falcon? Sve to možemo doznati u ovom zanimljivom, a na trenutke čak i duhovitom filmu (humor bliži onome iz originalne trilogije, nego onom neuspješnom pokušaju humoru iz crtića koji smo mogli vidjeti u prošlogodišnjem osmom nastavku serijala), kojem sam možda i dao za koji promil višu ocjenu nego što realno zaslužuje, no stvarno mi je ovaj "Solo" bio iznimno simpatičan, dopadljiv i vrlo ugodan za gledanje (bez obzira inače mi mrzak 3D koji izbjegavam kad god mogu).
Da budem iskren, čim sam vidio da film prilično slabo prolazi u američkim kinima i da će po svemu sudeći biti film s daleko najslabijom zaradom od svih filmova iz ove franšize, pretpostavio sam da bi se moglo raditi o sasvim dobrom filmu. Možda sam malo ciničan, ali posljednjih godina u pravilu od svega onoga što je na samom vrhu američkih kino lista u pravilu bježim kao vrag od tamjana. No, nisam razmišljao da će loša prođa ne samo u američkim, nego i u svjetskim kinima (pitanje je hoće li se, nakon što se lova podjeli s distributerima, uopće i nadoknaditi 250 milijuna dolara skupa produkcija), utjecati na to da nastavak priče o mladom Hanu nećemo imati priliku gledati. Čisto sumnjam da će glavešine ovih produkcijskih kuća kojima je novac jedino mjerilo vrijedi li nešto ili ne dati zeleno svjetlo za unaprijed planirani nastavak iako se čak spominjalo da su se paralelno pisali scenariji za dva filma. No, ako se i ne snimi, ostat će ovaj film kao barem minimalni dašak svježine u ovom posljednjih godina potpuno bezidejnom svijetu "Ratova zvijezda" koji je zapravo postao potpuno nezanimljiv, čak i naporan. No, ne sumnjam da će se i mrtvog magarca nastaviti cijediti dokle god on daje lovu, a vidjet ćemo kako će se ova priča nastala još prije 40 godina u budućnosti nositi s konkurencijom. Odnosno cijelom tom vojskom superjunaka, u kojoj više ni bog ne može pohvatati tko je tu s kim i tko je protiv koga s obzirom da se praktički svaki tjedan pojavi novi film s nekim superjunakom.

Primjedbe