DEATH WISH (2018,SAD) - 6,5/10

Eli Roth donosi nam remake istoimenog akcijskog trilera iz 1974. godine u kojem je arhitekta iz New Yorka po imenu Paul Kersey koji nakon što mu razbojnici napadnu ženu i kćer postaje osvetnik glumio Charles Bronson. Uloga Kerseyja jedna je od najpoznatijih u Bronsonovoj karijeri i snimljeno je do 1994. godine još nekoliko nastavaka franšize nastaloj po knjizi Briana Garfielda iz 1972. godine. U najnovijem filmu Roth, bolje rečeno scenarist Joe Carnahan, priču je ne samo prilagodio vremenu, već ju je iz tijekom 70-ih najopasnijeg grada za život u SAD-u, New Yorka, premjestio u danas američki najopasniji grad, Chicago. I Kersey ovaj puta nije ugledni arhitekt, već je kirurg, a u Bronsonove cipele uskočio je ništa manje opasniji holivudski štemer Bruce Willis, koji je i sa 63 godine na grbači i dalje pravi penicilin za filmske negativce.
Daleko od toga da "Osvetnik", kako je u nas preveden ovaj film, nudi nešto novo ili svježe. Tijekom cijelog gledanja ovog filma čovjek ima dojam da je sve to već negdje vidio, no unatoč tome riječ je o zabavnom i uzbudljivom akcijskom krimiću u kojem sam uspio iščitati i malo satire na današnje američko društvo. Možda sam potpuno u krivu, no što da radim kad imam tu naviku i u najbanalnijim filmovima pokušati pronaći neku poruku, a nekako imam dojam da je ovo zapravo pravi film za današnje potpuno deregulirano američko društvo. Društvo u kojem se trgovine s oružjem reklamiraju na televiziji i društvo potpunog bezakonja u kojem je iluzorno očekivati da će policija uspjeti riješiti sve te silne zločine koji se ondje događaju. Pa kako onda prosječni građanin kojem razbojnici ubiju ženu i teško ozljede kćer ne bi uzeo pravdu u svoje ruke i krenuo ne samo u potjeru za ubojicama, već i u "čišćenje" grada od kriminalaca. Tako vrlo brzo nakon što Kersey krene u svoju osvetničku misiju, on postane glavna zvijezda na društvenim mrežama. Svi dežurni komentatori i prosječni građani debatiraju i raspravljaju je li ono što radi taj misteriozni "vigilante" dobro i korisno za njihov grad ili je pogrešno uzeti pravdu u svoje ruke.
Da situacija bude zanimljivija, uloga Kerseyja prvotno je bila namijenjena jednom još možda i poznatijem holivudskom štemeru, Sylvesteru Stalloneu. On je još 2006. godine najavio da će sam režirati i glumiti remake "Death Wisha" te je u njegovoj verziji Kersey trebao biti policajac. Ubrzo je Stallone odustao od ovog projekta, a potom je uloga tatice osvetnika trebala pripasti (a kome drugome) Liamu Neesonu. No, i on je ubrzo odustao pa se razmatralo da bi ulogu mogao odraditi Benicio Del Toro. Potom su u kombinacijama bili i Russell Crowe, Matt Damon, Will Smith i Brad Pitt, da bi na kraju odluka pala upravo na Willisa. Nekako istovremeno za redatelja je potpisan Eli Roth, poznati glumac i redatelj, koji je do sada bio napoznatiji po hororima (Hostel, The Green Inferno, Knock Knock). Ovo je Rothu bio prvi ne-horor koji je režirao, a njegov rezultat na kraju je sasvim zadovoljavajuć. Relativno zadovoljni mogu biti i producenti jer je na uloženih 30 milijuna, "Death Wish" zaradio 50 milijuna dolara u svjetskim kinima. 

Primjedbe