UNFORGIVEN (1992,SAD) - 9/10


Clint Eastwood jedna je od najvećih ikona američkog filma. Voljeli ga ili ne, čovjeku se to ne može osporiti i prva asocijacija na klasičnog američkog (anti)junaka zasigurno je njegov lik bezimenog revolveraša koji s cigarom u ustima jaše negdje u sumrak prema daljini. Unatoč tome što je Eastwood stekao ime u filmovima talijanske produkcije, odnosno u westernima koje je režirao legendarni Sergio Leone, stari Clint je vjerojatno uz Garyja Coopera i Johna Waynea najprepoznatljiviji simbol filmskog Divljeg zapada. I nakon suradnje s Leoneom, Eastwood se često vraćao westernu te je i tijekom 70-ih (Outlaw Josie Wales, High Plains Drifter) i 80-ih (Bronco Billy, Pale Rider) i glumio i režirao brojne "kaubojce". No, već tijekom 70-ih, a posebno 80-ih zanimanje za western kao da je počelo padati, Hollywood se neko vrijeme počeo okretati filmskom realizmu, da bi došle bajkovite 80-e, a upravo je Eastwood bio jedan od onih koji su western održavali na životu. Koncem 80-ih došlo je do svojevrsnog revivala westerna, no nije to više bio onaj idealistični western iz 50-ih godina, već je to bio svojevrsni revizionistički western, čiji je možda i najbolji primjer "Ples s vukovima" Kevina Costnera, koji je osvojio čak sedam Oscara. Godinu potom zlatni kipić pripao je kultnom trileru "Kad jaganjci utihnu", da bi za najbolji film 1992. godine proglašen film koji je istovremeno bio i pokazatelj da vrijeme gotovo pa klasičnog westerna nije završilo, ali i da u tom žanru više ništa nikada neće biti isto.

Činjenica je da su Oscare kasnije osvajali i filmovi poput "Nema zemlje za starce" braće Coen, koji se estetski može svrstati u western ili "12 godina ropstva" Stevea McQueena, koji se događa u vrijeme westerna, no posljednji klasični western koji je uspio dobiti nagradu za najbolji film godine je upravo "Nepomirljivi" Clinta Eastwooda. Ovaj je film Clintu donio prva dva Oscara, onaj za najbolju režiju i najbolji film, dok nominaciju za glavnu ulogu nije uspio opravdati (ispred nosa mu je Oscara pokupio Al Pacino za ulogu u "Mirisu žene", a pokraj niza sjajnih uloga iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća ovo je Pacinov jedini Oscar kojeg je uspio osvojiti, vjerovali ili ne). Na "Nepomirljivog" sam uvijek gledao kao na svojevrsno Eastwoodovo vraćanje duga žanru koji mu je sve dao i žanru uz koji je postao jedan od najprepoznatljivijih glumaca (potom i redatelja) u posljednjih četrdesetak godina. Znakovita je zato Eastwoodova posveta dvojici redatelja od kojih je najviše naučio - već spomenutom Sergiu Leoneu i Donu Siegelu (serijal o Prljavom Harryju, Bijeg iz Alcatraza). Uz Eastwoodu, ovaj je film Oscara donio još jednoj legedni, Geneu Hackmanu (prvog Oscara Gene je osvojio za još jedan kultni film, "Francusku vezu").

O radnji "Unforgiven" vjerujem da ne treba trošiti puno riječi jer zasigurno ga je dobar dio publike, posebno muške, barem jednom u životu pogledao. Clint je ostarjeli revolveraš Bill Munny, čovjek koji je nekad bio strah i trepet zapada, a sada se posvetio obiteljskom životu i farmi. Prošlost pokušava zaboraviti i ostaviti iza sebe, no kad si desetljećima bio poznat kao sadistički pijani ubojica koji je ubio na desetke ljudi, teško da će ljudi to zaboraviti. Tako i starog revolveraša poljulja ponuda mladog revolveraša "umjetničkog imena" Schofield Kid da odrade još jedan posao i osvete kurvu koju su dva kauboja izrezbarila. Para je dobra, a svinjogojstvo mu baš i ne ide od ruke pa teška srca Munny odluči ponovno uzeti "spencericu" u ruke te osigurati svojoj djeci kakvu-takvu budućnost na način koji najbolje zna. No, u gradiću Big Whiskey vlada zakon šerifa Little Billa, a on se sa svima onima koji se ogriješe u zakone koje on propisuje obračunava na prilično nasilan način, što će na svojoj koži osjetiti i Munny, kao i njegov stari prijatelj Ned Logan (još jedna legenda Morgan Freeman).

Scenarist David Webb Peoples (koautor Blade Runnera s Hamptonom Fancherom) koncept za "Nepomirljivog" osmislio je još 1976. godine, a Eastwoodu je scenarij pao za ruke još početkom 80-ih godina. No, stari Clint tada je procijenio da još nije stiglo vrijeme za njegovu realizaciju te se posvetio nekim drugim projektima. Moralo je proći još desetak godina da Eastwood shvati kakvo blago zapravo ima u rukama i baci se na snimanje filma po Peoplesovom scenariju. Zanimljivo je kako je u tih desetak godina malo nedostajalo da film krene snimati Francis Ford Coppola, koji je nagovarao Johna Malkovicha za ulogu Munnyja, no on se nikako nije mogao zamisliti u toj ulozi. Mnogi "Unforgiven" smatraju jednim od najvećih westerna svih vremena te je ovu Eastwoodovu meditaciju o starosti, hrabrosti, ludosti i herojstvu Američki filmski institut smjestio na četvrto mjesto najboljih kaubojaca ikada. 

 

Primjedbe