BUYBUST (2018,FIL) - 3/10



Najavljivao se ovaj akcijski film kao filipinski odgovor na legendarni indonezijski "Raid", no nažalost, "BuyBust" s dobrim, starim "Raidom" nema gotovo nikakvih sličnosti. Jedina poveznica je što u oba filma imamo policijske trupe koje kreću u obračun s lokalnim dilerima i gangsterima Jakarte ili u ovom slučaju Manile, no dok je u "Raidu" to snimljeno sa stilom i s pravom je to bio jedan od najhvaljenijih akcijskih filmova posljednjih godina, za "BuyBust" bi se moglo reći da je "Raid" za sirotinju. Ovo je stvarno loš i jadan film, koji kako vrijeme protječe, sve dublje tone u kategoriju trasha i postaje gotovo pa negledljiv i neprobavljiv. Imamo ovdje skupinu policijskih specijalaca iz Manile, koji dobivaju zadatak razbucati najopasniju skupinu gangstera predvođenu zloglasnim dilerom glupavog imena Biggie Chen. Policajci organiziraju tako akciju i kreću u napad na dilere koji su se smjestili negdje u slamove Manile, a oni koji su gledali "Raid" mogu pretpostaviti da će nešto poći po zlu.

Ispostavlja se tako da u policiji postoji krtica koja sve dojavljuje kriminalcima, tako da će skupina policajaca ostati zarobljena u slamovima, a u napad na njih krenut će apsolutno svi koji žive ondje. Od kriminalaca koji će po njima rokati iz kalašnjikova i pištolja, do penzionera koji će ih napadati pajserima, cijevima i čekićima, kućanica s oklagijama i kuhačama pa do djece koja ih gađaju balonima s vodom. Jednom kad krene napad na policajce, on ne prestaje praktički do samog kraja filma i dobrih sat i pol ili nešto više gledamo te policajce, kojih je sve manje i manje, kako se mlate s tim rijekama ljudi koje se samo pojavljuju. Radnja je povremeno ispresijecana i nekakvim bezveznim razgovorima, izbor glazbe je potpuno nesuvisao i neprikladan, a akcijske scene u odnosu na "Raid" izgledaju kao usporeni film. I gluma je dosta jadna (nažalost, naletio sam na nekakvu verziju koja je sinhronizirana na engleski jezik, ne znam bi li u originalu trebalo biti na nekom jeziku koji se govori na Filipinima, ali ovo je stvarno bio užas), zapravo nema ovdje ništa za što bih mogao reći da je pozitivno ili da me impresioniralo.

Što je najgore od svega, ovdje je stvarno bilo potencijala i da se komercijalno možda i najuspješniji filipinski filmaš Erik Matti nije odlučio raditi jeftinu kopiju "Raida", već da se posvetio stvarnim problemima u Filipinima, ovo je u svakom slučaju moglo biti nešto bolje. Jer koliko smo posljednjih godinu, dvije mogli čitati u svim medijima, Filipini su nedavno za predsjednika dobili nekakvog luđaka po imenu Rodrigo Duterte, koji je odmah po imenovanju proglasio otvoreni rat s dilerima. Sad, ako je istina ono što piše po medijima, sezona lova na dilere na Filipinima je otvorena već godinu i pol dana te smo više puta mogli vidjeti kako predsjednik javno poziva građane da slobodno pucaju i ubijaju dilere ukoliko im se neki nađe na putu. Naravno da je upitno bi li Matti ili neki drugi filmaš iz Filipina uopće smio snimati film koji ima puno više veze s realnošću i pravim stanjem stvari, a žalosno je što se ipak odlučio na puko kopiranje "Raida" nadajući se da će uspjeti ponoviti uspjeh filma Garetha Evansa.

Primjedbe