THE MERCILESS (2017,KOR) - 6/10



Koreanci (ili Korejci, nikako to da zapamtim) već odavno su poznati i po svojim akcijskim spektaklima s kojima ne zaostaju previše niti za najskupljim holivudskim produkcijama. No, za razliku od Amerikanaca, koji nerijetko priče u svojim filmovima vole pojednostaviti do krajnjih granica tako da ih mogu pratiti i shvatiti doslovno svi, Koreanci vole komplicirati do krajnjih granica i u njihovim akcijskim trilerima u dva sata, koliko prosječno traju, imamo toliko preokreta da se prosječnom gledatelju gotovo zavrti u glavi. Iznimka nije ni ovaj film, koji je snimio mladi redatelj Sung-hyun Byun, kojem je «The Merciless» zapravo i bio prvi pravi blockbuster nakon što je ranije snimio dvije nekakve romantične komedijice (koje sam, jasno, zaobišao u širokom luku). I vjerovali ili ne, prikazan je ovaj film i na slavnom festivalu u Cannesu, doduše ne u natjecateljskom programu, već u popratnom, no veliko je to priznanje svejedno, a na korejskim kino-blagajnama zaradio je neloših sedam milijuna dolara. Ipak, ono što je meni bilo najproblematičnije kod ovog filma je što je riječ o priči za koju imam dojam da sam je već negdje gledao.

I to ne negdje, već u jednom od najpoznatijih korejskih filmova odnosno u «Internal Business», filmu po kojem je Martin Scorsese snimio remake «Departed» pa konačno dobio Oscara za režiju pošto i ovdje imamo policajca koji se infiltrira u redove mafije. Dobro, nemamo tu krimosa koji se infiltrira u policiju, no već i ovo je dovoljno slično, a i sama radnja prilično podsjeća na gore navedeni puno poznatiji i puno uspješniji film. Neću puno spoilati s ovim što ću reći da je Jo Hyun Soo mladi policajac koji je poslan u zatvor kako bi se zbližio s jednim od šefova mafije iz Busana po imenu Han Jae-ho jer to saznajemo relativno brzo (piše to ionako na kratskom opisu filma na IMDB-u). Han i u zatvoru kontrolira situaciju i bori se ondje za prevlast s rivalskim bandama, a upravo Jo mogao bi mu pomoći da potpuno preuzme kontrolu. Mladić ubrzo počinje stjecati povjerenje kriminalca, a kako radnja nije linearna, već skače iz sadašnjosti pa se vraća u zatvor gdje vidimo kako se ovaj infiltrirao u organizaciju, ubrzo shvaćamo da se on jako dobro uklopio. Korejski mafijaši planiraju odraditi veliki posao s ruskom mafijom i tu bi mlađahni Jo mogao odigrati ključnu ulogu za policiju, no kako vrijeme prolazi sve više se čini da se mladiću svidio uspon u mafiji i kao da on dobiva ambicije da je sam preuzme.

Ne mogu reći da je priča ovog filma predvidiva jer Korejci se uvijek pobrinu da nekoliko puta ona ode nekim neočekivanim pravcima, no činjenica je da je sve to dosta klišeizirano. Stoji da je «The Merciless» kvalitetno snimljen i jako korektno režiran pa čak stilski pomalo podsjeća na filmove poput «Snatcha» ili slične filmove kakvi su se na zapadu snimali prije 15 ili 20 godina, no nažalost nije se to pokazao kao film koji bi u potpunosti zadovoljio moje apetite. Koreanci su posljednjih godina letvicu podignuli jako visoko, a ovaj je film definitivno ispod tog visokog prosjeka. Iako bi ljubiteljima akcije i uzbuđenja u svakom slučaju mogao biti zanimljiv jer po kvaliteti i izvedbu ni malo ne zaostaje za sličnim holivudskim ostvarenjima. 

Primjedbe