THREE IDENTICAL STRANGERS (2018,SAD) - 10/10




U ljeto 1980. godine tada 19-godišnji Bobby Shafran krenuo je na fakultet negdje u okolici New Yorka, a čim je stigao u studentski kampus kompletna situacija djelovala mu je i više nego čudno. Svi redom su ga pozdravljali, djevojke su mu prilazile i ljubile ga, kao da ondje studira već dobre četiri godine, a ondje se čovjek pojavio prvi puta. Kad je ušao u svoju sobu, neki tip je uletio unutra i dozvao ga "Eddy!". Ovaj se okrenuo, a neznanac mu je kazao nešto tipa "Eddy pa zar nisi rekao da se ne vraćaš na fakultet?". Bobby se u početku malo zbunio, odgovorio da nije nikakav Eddy, a kad ga je neznanac pitao kojeg datuma je rođen ispostavilo se da su on i famozni Eddy rođeni istog dana i da ih je na posvajanje dala ista agencija. Bobby je odmah nazvao Eddyja i čim je u slušalici telefona čuo glas imao je dojam kao da razgovara sam sa sobom, a ubrzo su se njih dvojica i našli te su odmah shvatili da su identični blizanci, koji su razdvojeni na rođenju i nikada nisu ni znali jedan za drugoga.

Za njihovu priču ubrzo su saznali i novinari pa je čak i New York Times o pronađenoj braći napravio prilog na naslovnici, a tu je naslovnicu vrlo brzo zapazio još jedan 19-godišnjak iz okolice New Yorka po imenu David Kellman, koji je shvatio da je on treći blizanac. Uskoro su se sva tri brata koja su razdvojena nakon poroda i odvojeno dana na posvajanje našla po prvi puta i odmah su postali velike zvijezde. Gostovali su u svim televizijskim emisijama koje postoje, a njihova priča dirnula je mnoge. No, vrlo brzo ovaj dokumentarac za koji je autor Tim Wardle na Sundance flm festivalu dobio posebnu nagradu žirija za strukturiranje priče, iz emotivne i tople obiteljske priče prelazi u pravi istraživački dokumentarac sa šokantnim otkrićima koji djeluje uzbudljivije i napetije od bilo kojeg trilera. Lako je za pogoditi da kad su se braća koja su odrasla u sasvim različitim okruženjima - jedan u bogatoj obitelji liječnika, drugi u obitelji srednje klase, a treći u radničkoj obitelji, jednom susrela, uskoro su pokušali saznati što se s njima dogodilo i zašto su uopće razdvojeni.

Ova gotovo pa nadrealna i briljatntno strukturirana priča puna je nevjerojatnih iznenađenja tako da preporučujem onima koji se odluče za gledanje ovog za mene ponajboljeg dokumentarca godine da se što manje interesiraju o slavnim trojčekima i o njihovim daljnjim sudbinama. Sve ovo što sam naveo u gornjim odjeljcima i onako se odvija u prvih petnaestak minuta te je i iz samog naziva filma bilo lako naslutiti o čemu bi se tu moglo raditi, tako da to i nije bilo toliko iznenađenje. No, sve ono što se odvija potom prelazi iz ludog u luđe i "Tri identična stranca" jedan je od onih filma koji se od prve do posljednje sekvence gleda sa samog ruba fotelje. Ovim filmom ujedno se i krasno prikazuje kakva je zapravo borba genetike i utjecaja okoline i što od toga više doprinosi nečijoj izgradnji kao osobe. Maestralan dokumentarac za koji sam uvjeren da bi mogao postati jedan od onih filmova omiljenih među publikom. Čista desetka!

Primjedbe