LA SOMBRA DE LA LEY / GUN CITY (2018,ŠPA) - 7/10





Nakon prilično uspješnog i uzbudljivog debitantskog trilera "El desconocido" iz 2015. godine, španjolski filmaš Dani de la Torre vodi nas stotinjak godina u prošlost, u Barcelonu 1921. godine preko još jednog uzbudljivog trilera koji se na Netflixu može pronaći pod američkim imenom "Gun City". I oni kojima povijest nije jača strana vjerojatno znaju da su 20-e i posebno 30-e bile prilično turbulentne godine u španjolskoj povijesti i da je to nestabilno razdoblje kulminiralo krvavim građanskim ratom. Ovaj film vodi nas u desetljeće prije građanskog rata, kad se već debelo mogao osjetiti ogromni rasjed između vladajuće aristokracije, vojske i bogatih industrijalaca s jedne te mnogobrojnih radnika, anarhista, komunista i seljaka s druge strane. Bilo je to vrijeme kad je Barcelona po značaju i razvoju prestigla prijestolnicu Madrid, a u glavni grad Katalonije stiže iskusni inspektor, Bask Anibal Uriarte (poznati glumac Luis Tosar). kako bi istražio tko je ukrao vlak s modernim oružjem.

Naravno da su prvi sumnjivci revolucionarni anarhisti, kojima je već puna kapa rintanja od jutra do sutra za nikakve nadnice dok se bogati industrijalci na njihovoj grbači goste škampima, jastozima i kavijarom. Vrijeme je to svakodnevnih prosvjeda, potlačeni narod bori se za svoja prava, a policija i vojska praktički cijelo vrijeme su na ulici i služe kao batinaški odredi za interese bogataša. Uriarte nema nimalo jednostavan zadatak jer policijski istražitelji iz Barcelone s kojima je završio u jedinici ne samo da imaju prilično nasilne metode prema sumnjivcima, već im je omiljeni hobi reketarenje poduzetnika. Među njima je i pokvareni vlasnik najpoznatijeg noćnog kluba "Raj" El Baron, ljigavi tip koji iskorištava i eksploatira sve koji mu se nađu na putu, ali s dobrim vezama na visokim položajima. Tu su, naravno, i anarhisti, među kojima imamo dvije frakcije, nenasilnu i revolucionarnu, koja planira krenuti u oružani sukob s buržoazijom. Među svim tim silama naći će se Uriarte, inače veteran marokanskog rata u ovom uzbudljivom akcijskom trileru koji je nemoguće ne usporediti s američkim filmovima o gangsterima poput Ala Caponea i sličnih aktera iz 20-ih i 30-ih godina.

I već od prve scene posve je jasno da je ovdje riječ o raskošnoj i skupoj produkciji sa zaista izvrsnom scenografijom. Okruženje je i više nego uvjerljivo i Barcelona otprije stotinjak godina dočarana je na impresivan način. Nema se što prigovoriti ni priči koja je zanimljiva i uzbudljiva te vjerujem da bi ovo mogao biti jedan od onih filmova koji bi se trebao svidjeti svima onima koji ionako vole takve gangsterske filmove. No, ovaj puta za razliku od Chicaga ili New Yorka sada imamo priliku vidjeti i taj, naravno potpuno dramatizirani i prilično fikcionalizirani, aspekt života jednog od najpoznatijih europskih gradova, Barcelone.

Primjedbe