WON'T YOU BE MY NEIGHBOR? (2018,SAD) - 8/10




Biografski dokumentarci u pravilu su sadržaj s kojim se i ne može pretjerano pogriješiti. Bilo da je riječ o više ili manje poznatim osobama, obično se takvi filmovi pokažu iznimno zanimljivima, a kako neće onda kad se jedne takve priče prihvati vrsni dokumentarist i oskarovac kao što je Morgan Neville (režiser Oscarom nagrađenog dokumentarca "Twenty Feet from Stardom" iz 2013. godine, kao i jako zanimljivog dokumentarca "Best of Enemies", ali i biografskih filmova o brojnim poznatim glazbenicima kao što su Johnny Cash, Keith Richards, Brian Wilson ili Sam Phillips). Ovaj puta Neville se dograbio čovjeka po imenu Fred Rogers, čovjeka za kojeg bismo mogi reći da je bio američki Branko Kockica i čovjeka koji je tijekom 60-ih i 70-ih godina revolucionarizirao američki televizijski program za djecu.

Nakon što je završio školovanje za prezbiterijanskog svećenika, Rogers se zakačio za televiziju i potkraj 60-ih godina uspio se izboriti za emisiju na televizijskoj postaji u Pittsburghu koja je nazvana "Mr Rogers' Neighborhood". Vro brzo ta je emisija postala najgledaniji televizijski program za djecu u Americi i snimljeno je u sljedećih tridesetak godina gotovo 900 epizoda, a na vrhuncu popularnosti sredinom 80-ih godina ovu je emisiju gledalo čak osam posto američkih kućanstava. U međuvremenu je Rogers preminuo, a ovaj se film bavi njegovim životom, onime što je on želio poručiti ne samo američkoj djeci, već i odraslima, ali i njegovim nasljeđem. Za razliku od brojnih drugih programa i sadržaja za djecu i mlade koji su superglasni i superbrzi, obično i nasilni, Rogersov pristup bio je sasvim suprotan.

To i ne čudi jer vrlo brzo shvaćamo da je riječ o čovjeku koji nije nikada do kraja odrastao i koji je u sebi uspio sačuvati sjećanja na djetinjstvo i kako se tada osjećao. Jednako koliko je Rogers volio djecu, toliko su djeca voljela i njega i to ponajprije zato što ih je on tretirao ravnopravno i shvaćao je kroz što oni prolaze. Shvaćao je da se djeca kroz svoja odrastanje susreću s brojnim pitanjima i problemima na koje još ne znaju odgovore i on im je pokušao na neobičan, ali iskren i topao način pomoći u prolasku kroz tu fazu života. Iz današnje distance njegova emisija možda i djeluje pomalo bizarno i arhaično i potpuno drukčije od većine sadržaja za djecu, a Rogers se isticao mirnoćom, staloženošću i nekom neobličnom toplinom koja je na tu silnu djecu djelovala gotovo hipnotizirajuće.

Nakon premijere na Sundance film festivalu u siječnju, ovaj jeffilm ubrzo krenuo i u američku kino distribuciju i, vjerovali ili ne, postao je biografski dokumentarac s najboljom prođom na američkim kino blagajnama zaradivši više od 22 milijuna dolara. Također, po zaradi na kino blagajnama "Won't You Be My Neighbor?" 21. po redu najprofitabilniji dokumentarac u povijesti i nekako imam osjećaj da bi mogao ovo biti film kojem nominacija za Oscara ne bi smjela pobjeći, tim više jer je ovih dana dobio i nagradu za najbolji američki dokumentarac po izboru filmske kritike. Unatoč tome što ime Freda Rogersa gotovo sigurno nikome od nas u ovom dijelu svijeta ne znači baš ništa, njegovu životnu priču Neville je izgradio na strpljiv i empatičan način, baš kakav je i bio ovaj čovjek i riječ o jednom od onih filmova uz koje se čovjek osjeća dobro. Inače, za sljedeću godinu najavljen je i igrani biografski film o Mr. Rogersu, a trebao bi ga utjeloviti Tom Hanks, a već sada ta kombinacija miriši barem na oskarovsku nominaciju.

Primjedbe