BROTHER'S NEST (2018,AUS) - 7/10



Braća Clayton i Shane Jacobson prilično su popularne face u svojoj Australiji, gdje su se posebno proslavili 2006. godini neobičnim mockumentaryjem "Kenny". Tu su humornu dramu o prostodušnom vodoinstalateru iz Melobournea braća zajedno napisala, stariji Clayton režirao, a mlađi Shane ga je odglumio, nakon čega su uslijedilie i neke serije o Kennyju, a potom su Jacobsoni odvojeno radili u raznim projektima, da bi se ove godine ponovno udružili kako bi snimili kombinaciju crne komedije i trilera koju bi smo mogli prevesti "Bratsko gnijezdo". I ovaj film režirao je Clayton po scenariju jednog od najtalentiranijih scenarista mlađe generacije iz Australije Jaimea Browna, a ovaj puta ispred kamera stala su obojica. Clayton i Shane u ovom filmu glume braću Jeffa i Terryja, dva tipa u kasnim četrdesetim godinama koji su se dosjetili prilično morbidnog plana kako kuću u kojoj su odrasli sačuvati u svom vlasništvu.

Jer njihova stara majka u terminalnoj je fazi raka i već kroz dva, tri mjeseca trebala bi umrijeti, a nešto ranije promijenila je oporuku i kuću s farmom na osami u Victoriji odlučila je ostaviti svom mužu, a Terryjevom i Jeffovom očuhu Rodgeru. Tako je Jeff došao na ideju da bi njih dvojica trebali ubiti Rodgera i inscenirati sve da izgleda kao samoubojstvo, a dominantni stariji brat uspio je nagovoriti i neodlučnog i prilično beskarakternog i povodljivog mlađeg brata da sudjeluju u ovom užasnom planu. I tako već u uvodnoj sceni vidimo njih dvojicu kako pod okriljem noći stižu u kuću u kojoj su odrasli, Jeff je sve osmislio do detalja pa je tako i njihove mobitele poslao u Sydney kako bi imali alibi da su na nekom drugom mjestu, no naravno da će sve ispasti posve drukčije od onoga što su oni zamislili.

Unatoč tome što se radnja praktički cijelog filma odvija u jednom interijeru, odnosno u kući u kojoj braća planiraju ubiti Rodgera i što imamo u ovom filmu tek nekoliko likova, pokazao se "Brothers' Nest" i iznad očekivanja. Taj minimalistički pristup pokazao se kao odlično rješenje, a kemija između braće, koja se oko ničega ne mogu dogovoriti je izvanredna i to natezanje i nadmudrivanje oko načina na koji će se riješiti očuha je izvanredna i stvarno duhovita. No, kako vrijeme protječe ova crna komedija postupno se počinje pretvarati u pravi mračni triler da bi se do kraja gotovo pa pretvorila u jezivi horor. Pristupio sam gledanju ovog filma bez ikakvih očekivanja, tim više jer za braću Jacobsen do ovog filma i nisam čuo i nisam bio upoznat s njihovim stvaralaštvom, no nakon "Brothers' Nesta" definitivno mogu reći da su dobili još jednog fana. Jasno, daleko od toga da je ovaj film nešto revolucionarno ili posebno originalno, no uspjeli su Jacobesni ovu već puno puta viđenu priču ispripovijedati na originalan i svjež način tako da ovaj film dobiva i više nego prolaznu ocjenu.

Primjedbe