EL JARDIN DE BRONZE (2017-19,ARG) – 7,5/10



I dok sam s argentinskim filmom već odavno i više nego u prijateljskim odnosima, «Brončani vrt» bio mi je prvi doticaj s televizijskom produkcijom ove latinoameričke države. I moram priznati ne da sam ugodno iznenađen, već sam prilično oduševljen jer se ova uzbudljiva trilerska serija podijeljena u osam epizoda od po sat vremena pokazala kao potpuna senzacija. Iako je radnja ove serije smještena u razdoblje od čak 25 godina, zapravo je uopće nije teško pratiti, a sve počinje s nestankom četverogodišnje djevojčice po imenu Moira. Kad je njena dadilja Peruanka jednog dana odvede na nekakav dječji rođendan, objema im se izgubi svaki trag. Policija kreće s istragom nestanka male, no kako ona ne daje nikakve rezultate, očajni Moirini otac Fabian i majka Lila odlučuju angažirati nekonvencionalnog privatnog istražitelja Dobertija i situacija se počinje pomicati s mrtve točke.

Ova istraga trajat će godinama i dovest će roditelje do očaja, no uporni Fabian odlučio je život posvetiti pronalasku svoje kćeri, a u tome će mu velika pomoć biti upravo Doberti, već ostarjeli istražitelj koji veliku pažnju posvećuje detaljima. Bit će tu mnogo uspona i padova, slijepih ulica i dobrih tragova, a ne bih želio otkrivati previše o sadržaju jer već od prve epizode ovdje se počinju događati stvarno razne zanimljive stvari. Čak bih otišao tako daleko da bih ovu seriju smjestio negdje na pola puta između «True Detectiva» i knjiga iz serijala Dana Browna o Robertu Langdonu jer imamo ovdje stvarno svega. 

Od ritualnih ubojstava, mračnih i depresivnih tipova, blještavila i muzeja Buenos Airesa pa do močvarnih i zabačenih područja Argentine koje tako često i nemamo priliku vidjeti. Na trenutke sam se čak i pribojavao da bi se priča u jednom trenutku mogla raspasti i da bi mogla završiti u nekom neželjenom smjeru, to se srećom nije dogodilo. «El Jardin de Bronce» jedna je od onih iznimno intenzivnih serija u kojima gotovo pa nema praznog hoda i koja doslovno zove da se jedna epizoda pogleda odmah iza druge. Jedno od ugodnijih iznenađenja u posljednje vrijeme, definitivno i serija s kojom oni koji vole napete i uzbudljive trilere ni u kojem slučaju ne mogu promašiti, a u drugoj sezoni priča se nastavlja u sličnom tonu i netipični istražiteljski tandem iz prve sezone opet će imati posla s misterioznim nestankom. No, ovaj puta jednog tinejdžera i ta će ih istraga odvesti u mračno podzemlje Buenos Airesa, svijet nogometnih navijača, dječje pornografije, korumpiranih policajaca i organiziranog kriminala.

Primjedbe