FIVE FINGERS FOR MARSEILLES (2017,JAR) - 7/10



Ovaj moderni western smješten u južnoafričku unutrašnjost, u ruralno naselje Marseilles, izabran je za najbolji afrički film godine, a premijeru je imao na uglednom festivalu u Torontu 2017. godine. Riječ je o posve autentičnoj priči, snimljenoj na nevjerojatnim lokacijama, a kako bi došao do gradića koji je odglumio Marseilles redatelj Michael Matthews godinama je po Južnoj Africi tražio idealno mjesto. Marseilles je jedno od onih mjesta koja su nastala dok se po Južnoj Africi gradila pruga, a nakon što je pruga izgrađena i radnici su otišli, gradić je s godinama postajao sve zapušteniji i izoliraniji tako da su u njemu ostali živjeti tek oni koji nisu imali drugog izbora. Među njima je i skupina klinaca, koja se za vrijeme aprtheida odlučila boriti protiv brutalne i korumpirane policije koja je maltretirala sve živo. Jedan od njih, Tau ili mladi lav, kako mu je glasio nadimak nadjenut od ostatka skupine, ubio je policajce i više od 20 godina proveo je u bijegu.

Sada se Tau odlučio vratiti u svoj grad kako bi pokušao mirno živjeti, no Marseilles se u međuvremenu pretvorio u poprište obračuna nekoliko bandi. I dok jedan od njegovih bivših prijatelja iz djetinjstva sada vlada gradićem kao korumpirani i autoritarni gradonačelnik, banditi koji su se do sada običavali skrivati po brdima, odlučili su preuzeti kontrolu. Tako će se Tau sada naći između dvije vatre i umjesto planiranog mirnog života u Marseillesu će ga čekati sve samo ne to. No, on je i zakuhao cijelu situaciju prije dva desetljeća nakon čega se gradić i počeo pretvarati u pravi pakao na zemlji, a izgleda da bi on mogao biti jedini koji može spasiti situaciju.

Unatoč tome što je priča ovdje smještena u Južnu Afriku, "Five Fingers for Marseilles" western je u naklasičnijem smislu te riječi, čija se radnja, okruženje i likovi doslovno mogu precrtati na divlji zapad. Pokazala se ta ideja preslikavanja westerna na posve drugi kontinent i više nego zanimljivom, zabavnom i neobičnom jer film je to kojem uzbuđenja definitivno ne manjka. Ima ovaj film i svojih problema, među njima i potpuno zaboravljanje posvećivanje pažnje izgradnji likova, koji su više manje sasvim jednodimenzionalni, kao i pretjerana klišeiziranost, no nekako imam dojam da je autorova intencija i bila snimiti film koji bi stilski izgledao poput westerna snimljenog negdje 60-ih godina. Kad se tome još doda i groteskna banda koja pomalo podsjeća na bandu iz Mad Maxa II, onda je posve jasno da je najveća koncentracija posvećena upravo akciji. Oni koji traže uzbudljivi akcijski film u posve neobičnom okruženju, s "Five Fingers" definitivno neće promašiti.

Primjedbe