NOBODY SPEAK: TRIALS OF THE FREE PRESS (2017,SAD) – 7,5/10



Prije nekoliko godina vjerojatno najpoznatiji američki wrestler Hulk Hogan tužio je američki tračerski portal Gawker, koji je objavio njegov seksi video. U tom videu možda i najpoznatiji brk Amerike može se vidjeti u akciji sa suprugom svog kuma, izvjesnog idiota koji se na sve načine trudio postati celebrity, a pažnju je na sebe skrenuo tek kad je u nekakvoj imbecilnoj emisiji prijetio da će spaliti Kuran. Ubrzo se ispostavilo da taj imbecil ne samo da je znao za postojanje snimke, već ju je on sam snimao, a naravno da je i Hulk Hogan (pravim imenom Terry Bollea) znao da ga se snimalo u malo drukčijoj akciji od one u kojoj smo ga navikli gledati. No, unatoč svemu tome Hogan je tužio Gawker, s očitim ciljom da se ovaj medij za koji, iskreno, nisam nikada ni čuo, a baš i nije to sadržaj koji bi me zanimao, uništi i dovede do bankrota, ali ubrzo saznajemo da je priča o Hulku Hoganu samo povod puno dublje i ozbiljnije priče o medijima, slobodi govora i famoznom prvom amandmanu američkog ustava u kojem se garantira sloboda govore i tiska.

Možda ću sada previše i otkriti, no ubrzo se ispostavlja da Gawker zapravo uopće nije tužio Hogan, već je on bio samo isturena figura za nekakvog milijardera i superlibertarijanca iz Silicijske doline, kojem je Gawker ranije stao na žulj. Ubrzo shvaćamo da je taj tip jedan iz loze onih novoobogaćenih plutokrata i velikih obožavatelja Trumpa s beskrajnim financijskim mogućnostima kojeg neviđeno smetaju mediji koji se usuđuju pisati o njemu u ne baš zadivljujućem mislu. Odluka da se isturi Hogana bila je zapravo i više nego briljantna, a ova presuda protiv Gawkera mogla bi predstavljati presedan i mogla bi poslužiti i sličnih arogantnim govnarima koji se valjaju u novcu i koji svojim novcem, moći i utjecajem imaju resurse za voditi takve borbe. Napad na Gawker bio je i dobro osmišljen jer je očito riječ o portalu čije gašenje i neće izazvati suosjećanje među ljudima, no što je najstrašnije od svega, očito je kako su u Trumpu, ovaj i slični jebivjetri, dobili figuru u kojoj vide osobu koja bi im mogla omogućiti sve što žele.

Jasno da mediji danas nisu cvijeće i da živimo u vremenu kad je prilično teško razaznati što su prave, a što fake vijesti i u vremenu kad fake vijesti mogu utjecati i na rezultate izbora (Trump) ili referenduma (Brexit), no nekako imam osjećaj da će biti još i gore. Volio bih da se varam i da sam u krivu, no evidentno je da unatoč tome što tehnologija svakodnevno napreduje i nudi nevjerojatne mogućnosti svima, čovječanstvo i dalje debelo zaostaje za tim razvojem i imam dojam da sve ide u kontra smjeru i da umjesto da budemo sve pametniji i razboritiji, postajemo sve gluplji i gluplji pa zato i ne čudi da je moguće da tip poput Trumpa postane najmoćnija osoba na svijetu. 

Primjedbe