THE MISEDUCATION OF CAMERON POST (2018,SAD) – 7/10



Cameron Post 17-godišnja je djevojka koju je njezin dečko ulovio u ljubavnom klinču sa svojom školskom kolegicom, a ovoj mladoj dami to je promijenilo život. Dakako, nagore jer su je njezini skrbnici, fetivi kršćanski fanatici, čim su za to saznali poslali na preodgoj u zatvoreni internat za slične tinejdžere. Tamo se s tim «zabludjelim» tinejdžerima postupa kao da su bolesni, pokušava ih se preodgojiti, gotovo pa natjerati da se ogade sami sebi i, konačno, «izliječiti» pa da više ne osjećaju privlačnost prema vlastitom spolu. Taj internat vode brat i sestra, koji su, dakako, fanatični vjernici, i oni prema ovim klincima provode stravično psihičko nasilje, maltretiraju ih, upadaju im u sobe tijekom noći s lampama, a ono što je najgore i najstrašnije, ova se priča ne odvija negdje 50-ih ili 60-ih godina prošlog stoljeća, već je smještena u Montanu 1993. godine.

Izazvao je ovaj film prilične kontroverze odmah nakon premijere na Sundance film festivalu 2018. godine, gdje je dobio i nagradu za najbolji američki igrani film. Prikazan je potom «Preodgoj Cameron Post» i na brojnim svjetskim festivalima, a snimljen je prema uspješnom romanu Emily Danforth iz 2012. godine, koji je također izazvao brojne kontroverze. I zaista ne treba čuditi što je ovaj film bio toliko uspješan jer riječ je o temi koja je prilično aktualna. Ne sumnjam da je u Sundanceu ove godine bilo i boljih ili kvalitetnijih filmova, no već smo naučili da slični, provokativni i kontroverzni filmovi ovakvih tematika posljednjih godina dobro prolaze među žirijima. Naravno, to ne znači da je «Cameron Post» nezasluženo dobio nagradu jer je stvarno riječ o šokantnom filmu i čovjeku je jednostavno nemoguće povjerovati da se ovakve stvari događaju i da se ti mladi i zbunjeni klinci tako maltretiraju.

Jer jasno je da je tko zna koliko sličnih klinaca završilo u sličnim ustanovama za preodgoj i liječenje od homoseksualnosti, no pitanje je koliko je njih iz takvih ustanova izašlo normalnije i mentalno zdravije no što je unutra ušlo. Najstrašnije od svega je što ovaj film djeluje užasno uvjerljivo, a tome su zasigurno doprinijela i sasvim dobra glumačka ostvarenja. Njih predvodi velika nada američkog filma Chloe Grace, koja je s nepune 22 godine dogurala već do više od 60 uloga, no ova joj je definitivno bila najzahtjevnija i prilično drukčija od onih u kojima smo je do sada mogli vidjeti. Tu je i Sasha Lane (American Honey) kao njena kolegica iz internata i još niz novih, mladih svježih lica, a dvojac koji je utjelovio sestru i brata koji vode ovu bolesnu ustanovu djeluju stvarno jezivo. 

Primjedbe