THE SISTERS BROTHERS (2018,SAD) - 7,5/10



Ugledni francuski filmaš Jacques Audiard (Un prophete, Hrđa i kost, Dheepan) posljednji je u nizu ne-Amerikanaca koji se odlučio na snimanje najtipičnijeg mogućeg američkog filma, westerna. Bio je "Sisters Brothers" ujedno i prvi njegov film snimljen na engleskom jeziku, a u središtu priče ovog crnohumornog westerna snimljenog u francusko - španjolsko - rumunjsko - američko - belgijskoj produkciji dva su brata koji se prezivaju Sisters (sestre). Scenarij je prema istoimenom romanu kanadskog pisca Patricka deWitta Audiard napisao sa svojim standardnim scenarističkim partnerom Thomasom Bidegainom, a ne nudi ovaj film nimalo romantičan pogled na život za vrijeme "ranog" divljeg zapada. Radnja priče smještena je u 1851. godinu na krajnji zapad SAD-a, u savezne države Oregon i Kaliforniju, područja u kojima je u to vrijeme vladala zlatna groznica. Nakon što je u tamošnjim rijekama i planinama otkriveno zlato, brojni pustolovi zaputili su se na krajnji zapad nadajući se kako će se obogatiti. No, umjesto bogatstva i slave mnoge od njih ondje su dočekali bijeda i smrt.

Jedan od onih koji se odlučio obogatiti potragom za zlatom je i mladić po imenu Hermann Warm (Riz Ahmed), kemičar koji je navodno razvio superefikasnu, ali jednako opasnu tehniku pronalaska zlata. Zadatak da mu uđe u trag dobio je tragač po imenu Morris (Jake Gyllenhaal), čovjek na plaći bogataša iz Oregona koji je svima poznat po nazivu Komodor. Upravo je Komodor Warma optužio da mu je nešto ukrao te je zbog toga ucijenio njegovu glavu, a kad mu uđe u trag, Morris ima zadatak dojaviti gdje se Warm nalazi zloglasnoj braći Sisters. Eli (John C. Reilly) i Charlie (Joaquin Phoenix) poznati su revolveraši koji žive kao lovci na glave, a najbolje bi ih se moglo opisati kao dva totalna luđaka. Oba brata izjedaju traume iz prošlosti kad su ubili vlastitog oca koji ih je maltretirao, a nisu to nikakvi junaci kakvih smo se mogli nagledati u klasičnim westernima. Sistersi su najobičniji sadisti i pijanci, koji zapravo i ne znaju za ništa drugo osim za nasilje i smrt.

Smjestio se ovaj film točno na pola puta između klasičnog westerna i crne komedije, kojem su definitivno najjači aduti i više nego dobre glumačke izvedbe dvojice naslovnih junaka. Reilly, čija je produkcijska kompanija ustvari i otkupila prava za snimanje ovog filma i njemu najviše možemo zahvaliti i za nastanak "Braće Sestrić", i Phoenix stvarno su izvrsni kao traumatizirana braća koja jašu zapadom i ubijaju sve što im se nađu na putu. Njih su dvojica zapravo potpune karikature junaka divljeg zapada, potpuni antijunaci, a Audiard se u ovom filmu poigrava i tematikom pohlepe koja često vodi do samouništenja i autodestrukcije. Tako su i svi likovi iz ovog filma potpuno zaslijepljeni pohlepom, zlatom, novcem, a donio je "The Sisters Brothers" i svom autoru ponešto dragocjenih metala. Kad već nije mogao do Zlatnog lava kojeg je u Veneciji premoćno odnijela Cuaronova "Roma", dobio je Audiard ondje Srebrnog lava za režiju ovog filma, i više nego dobrog westerna koji je, nažalost, doživio pravi fijasko na svjetskim kino blagajnama zaradivši tek 10 milijuna ili skoro četiri puta manje u odnosu na uloženih 38 milijuna dolara. 

Primjedbe