COLD PURSUIT (2019,SAD) - 6,5/10


Pokazao se ovaj krimić kao još jedan u nizu potpuno nepotrebnih remakeova, koji nisu ni sjena originala, ovaj puta genijalnog norveškog crnohumornog krimića "Kraftidioten", poznatog i kao "In Order of Disapperarance". Zanimljivo je kako je oba filma režirao isti tip, Norvežanin Hans Peter Molland, a po scenariju njegovog sunarodnjaka remake je napravio Amerikanac Frank Baldwin, kojem je ovo bio i prvi scenaristički zadatak. I nije mladi Baldwin ovdje imao previše posla, možda i manje od jednog istaknutog hrvatskog političara koji je prepisao diplomski rad, promijenio je tek okruženje, imena likova i srpske mafijaše zamijenio indijanskim gangsterima. I to je praktički bilo to. Okruženje je tako iz norveške provincije premjestio u gradić Kehoe u Rocky Mountains, a glavni junak Nils Dickman sada je postao Nels Coxman. I dalje je on vozač ralice, kojem će kriminalci iz obližnjeg Denvera ubiti sina, nakon čega će on krenuti u krvavu osvetničku misiju.

Ne sjećam se kad sam gledao remake u kojem je doslovno sve prepisano iz originala, a malo me razočaralo što se baš ništa nije ni pokušalo promijeniti. No, koliko sam uspio primijetiti po komentarima američke publike na IMDB-u, njima to i nije previše smetalo jer gotovo nitko od njih norveški orginal po svemu sudeći nije ni gledao. Dakako, kad bi se ovaj film promatrao iz te perspektive, onda bi to naravno djelovalo originalno, svježe i novo, a iako sam u početku pretpostavljao da je čak i zanimljiva ideja da redatelj originala režira i remake, pokazalo se to ipak kao dosta problematično. Jasno da je najveći problem ovdje u scenariju koji je gotovo identičan, no Molland je i u američkoj verziji pokušao podvaliti identične fore kao u originalu, uz tek minijaturne preinake.

Propuštena je ovdje sasvim dobra prilika jer glavnu ulogu ovdje je odigrao Liam Neeson, glumac koji se u svojim 60-im godinama i proslavio u sličnim filmovima osvete. Očekivao sam da bi ova uloga mogla biti i svojevrsna parodija Liamovih uloga iz posljednjih godina, no ni to se nije dogodilo i ovaj je Irac isporučio ulogu u skladu s prijašnjima. I daleko od toga da je Liam loš, on je vrhunski glumac, koji će svoj zadatak uvijek odraditi na visini, no najviše mi je u ovom filmu nedostajalo humora, i to onog najcrnjeg, po kojem je original bio tako poseban. Drugi veliki minus je glavni negativac, kojeg je u originalu briljantno odglumio Norvežanin Valheim Hagen, dok je Tom Bateman kao njegov američki pandan blijeda kopija, koji i nije pokušao iznova izgraditi lik, već je odlučio kopirati Hagena. I to prilično blijedo. Pomalo sam se iznenadio što je premalo iskorištena i odlična Laura Dern, koja je utjelovila Neesonovu suprugu. No, sve je to manje bitno u usporedbi sa činjenicom koja bode u oči, a to je da smo sve to već vidjeli, zbog čega će u velikoj prednosti biti oni koji su propustili norveški izvornik (iako toplo preporučujem svima da ga pogledaju). Ipak, originalna priča bila je toliko genijalna da unatoč tome i ova verzija djeluje zabavno, a imam dojam da bi se isti film mogao gledati i kad bi se krenuli raditi rimejkovi u bilo kojoj državi.
 

Primjedbe