FREE SOLO (2018,SAD) - 9/10



Koliko je tanka granica između genijalnosti i ludosti vrhunski pokazuje dobitnik Oscara za najbolji dokumentarac supružnika Jimmyja China i Elizabeth Chai Vasarhely koji prate pokušaj uspona američkog penjača Alexa Honnolda na stijenu El Capitan. Ova se 900 metara visoka i gotovo potpuno vertikalna granitna stijena nalazi u nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji i već je desetljećima poseban izazov za sve penjače. Mnogi su penjači i izgubili živote pokušavajući se uspeti na El Cap, a ono što će pokušati izvesti Honnold nikome do sada nije uspjelo. Honnold je jedan od najpoznatijih američkih slobodnih penjača i ranije se bez ikakve zaštitne opreme, bez konopaca i ostalog što se već koristi za pomoć pri uspinjanju (otuda i naziv Free Solo) uspentrao na mnoge iznimno zahtjevne vrhove. No, El Capitan je oduvijek bio opsesija ovog čovjeka, a sada je konačno odlučio izvesti nešto što nikome do sada nije uspjelo - popeti se na El Cap bez ikakve zaštite. Ili poginuti.

Kad su saznali na što se Honnold sprema, Chin, dokumentarist koji je ujedno i sam penjač te ekstremni sportaš (ranije je snimio također senzacionalan dokumentarac "Meru" o usponu na podjednako zahtjevan vrh na Himalaji) i Chai odlučili su popratiti njegov pokušaj, a rezultat je doista senzacionalan film. Producent "Free Solo" je National Geographic, a odmah nakon premijere na Telluride film festivalu u kolovozu 2018. godine ovaj je dokumentarac počeo gomilati nagrade. Posljednja u nizu je nagrada Bafte (britanska filmska akademija) za najbolji dokumentarac godine, a jedan je od favorita i za nagradu Oscar. Jednako koliko je nevjerojatan Honnoldov podvig, podjednako je nevjerojatan i način na koji je snimljen ovaj dokumentarac kojeg sigurno ne bi mogla snimiti ekipa koja također nije vješta u ovom ekstremnom i po život opasnom sportu.

"Free Solo" je dokumentarac od kojeg se gledatelju doslovno vrti u glavi. Čovjek gotovo pa ima dojam da se skupa s Honnoldom pentra po toj uglačanoj stijeni i da će svakog trenutka zajedno s njim izgubiti ravnotežu i stropoštati se u provaliju. No, nije "Free Solo" samo film u kojem pratimo borbu čovjeka s prirodom, odnosno opsesiju tipa koji je spreman riskirati život u ostvarivanju onog što si je zacrtao. Honnolda upoznajemo kao potpuno introvertnog, asocijalnog tipa, čovjeka kojeg u životu apsolutno ništa ne zanima osim uspona na El Cap i koji je sve u životu posvetio tom podvigu. Vidimo da je on jako dobro svjestan koliko je to riskantan podvig i da mu je sasvim jasno da postoji velika mogućnost da će poginuti pri usponu, no odustajanje za njega nije opcija.

Što je to u ljudskom biću da ga goni, ovaj puta ne prema piću, da malo parafraziram jednog pjesnika, već prema ovakvim pogibeljnim situacijama, savršeno vidimo na primjeru ovog čovjeka. Osim što su autori u priličnoj moralnoj dilemi bili sa samim snimanjem filma jer su bili svjesni da je velika mogućnost kako prate samoubilačku misiju jednog fanatika, podjednako je problematična i sama Honnoldova intencija. Je li uopće vrijedno riskirati život u pokušaju ostvarenja svoje nevjerojatno opasne, sulude opsesije, tim više jer i u ovom filmu vidimo koliko je sličnih ljudi stradalo pri sličnim avanturama. Ako se pita Honnolda, njegov život manje je bitan od Free Solo osvajanja El Capitana, a ovaj je film ujedno i velika oda nezaustavljivom ljudskom duhu i pomicanju granica. 

Primjedbe