KINGDOM (2019-21,KOR) - 7,5/10


 
Evo nama i korejske serije snimljene za Netflix za koju bi se moglo reći da je tamošnji odgovor na "Igru prijestolja". No, za razliku od svijeta iz mašte JRR Martina, priča je ovdje smještena u srednjovjekovnu Koreju, a iako ovdje (barem za sada) nema zmajeva, radnja je začinjena zombi epidemijom. Ova je raskošna i skupa šestodjelna serija, koja je sada dogurala i do druge sezone, nastala po iznimno popularnom web-stripu Kim Eun-heea. Autor stripa sam je i napravio scenarij za seriju, a svih je šest epizoda režirao relativno poznati filmaš Kim Seong-hun (najpoznatiji po krimiću "A Hard Day" iz 2014. godine), a u seriji se pojavljuju i neki poznati korejski glumci i glumice kao što su Ju Ji-hoon (Dark Figure of Crime, Spy Gone North), Ryu Seong-ryong (Miracle in Cell No. 7) ili Bae Doona (Sympathy for Mr. Vengeance, The Host).

Činjenica je da sam nakon prvih šest epizoda ostao mrvicu razočaran jer sam ipak očekivao nešto ozbiljniji sadržaj, iako stoji da su se stvari počele popravljati u drugoj sezoni kad se priča krenula zaokruživati i produbljivati, no vjerujem da bi "Kraljevstvo" moglo biti zanimljivo onima koji vole fantasy. Najbolje bi se "Kingdom" moglo opisati kao akcijsku horor fantaziju upakiranu u raskošni povijesni spektakl, čija se radnja odvija negdje (od oka) u 15. ili 16. stoljeću. U središtu priče je princ, kraljev sin iz veze s konkubinom, koji bi po sili zakona trebao biti prvi u redu za naslijeđivanje jednom kad stari kralj otegne papcima. I taj dan po svemu sudeći nije daleko, pošto je kralja pogodila neka misteriozna bolest, a njegova mlađahna žena koja čeka dijete, zabranila je svima osim uskog kruga vjernih slugu posjet kraju. Na taj način kraljica pokušava dočekati porođaj i svom djetetu osigurati krunu, a kako bi osigurala da još nerođeni malac doista i zasjedne na prijestolje, odlučila je političkim intrigama i državnim udarom riješiti se princa.

Paralelno s tim, na području cijele Koreje pojavljuje se misteriozna epidemija za koju će se vrlo brzo ispostaviti da je ništa drugo doli klasični zombizam. Nakon što ekipa na ovaj ili ona način umre, ona uskoro oživi u zombi obličju i postoji opasnost da bi ta epidemija mogla poharati cijelo kraljevstvo. No, sva sreća pa je tu mladi, časni i drčni princ koji će se uhvatiti u koštac sa svim opasnostima te će svoj život, ako to bude potrebno, žrtvovati za spas monarhije i ljudi koji ondje žive. Radnja je u prvih šest epizoda sasvim solidno razrađena, a u drugih šest još i bolje i obiluje "Kraljevstvo" uzbuđenjima, baš kao i slične američke serije slične tematike. U drugoj sezoni na koju se moralo čekati gotovo dvije godine počet ćemo dobivati i neke odgovore na pitanja kako je došlo do epidemije, od kuda i zašto je krenula i može li se uopće liječiti. Djeluje ovo sve bolje, kao pomalo šekspirijanska povijesna drama o borbama za prijestolje i intrigama začinjena zombijima koja će sigurno imati barem još jednu sezonu. U međuvremenu se pojavio i film čija se radnja odvija prije početka same serije i koja solidno produbljuje cijelu priču.
 

Primjedbe