SULT / HUNGER (1966,DAN) - 8/10



"Glad" je jedan od najpoznatijih primjera filmskog egzistencijalizma, a ovaj film snimljen prema istoimenom romanu nobelovca Knuta Hamsuna iz 1890. godine bio je i jedna od prvih zajedničkih koprodukcija triju skandinavskih zemalja - Danske, Švedske i Norveške. Hamsun je ovo djelo koje se i danas smatra jednim od vrhunaca skandinavske književnosti djelomično napisao prema vlastitim životnim iskustvima prije no što se uspio proslaviti, a kasnije se on posve kompromitirao podrškom nacizmu i Quislingu. Ne može to izbrisati Hamsunovu književnu veličinu, no među svojim sunarodnjacima je tada postao persona non grata tako da je i danas kada se spominje njegovo stvaralaštvo ne spomenuti njegovo oduševljenje Hitlerovim idejima. 

U središtu pažnje "Gladi" je mladi pisac koji krajem 19. stoljeća u Kristianiji (današnjem Oslu) doslovno skapava od gladi. Siromašni i usamljeni pisac Pontus (Šveđanin Per Oscarsson za ovu je ulogu dobio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu) u Kristianiju je stigao sa sela, nadajući se da će uspjeti kao pisac. No, njegovi planovi baš se i nisu ostvarili te je on došao u situaciju da danima zbog neimaštine ništa nema za jesi, a preponosan je da bi se vratio kući.

Prati se u ovom filmu čiju režiju potpisuje Danac Henning Carlsen sudbina nesretnog pisca, koji zbog gladi sve dublje i dublje tone u ludilo, a "Salt" se danas smatra jednim od najvećih remek-djela socijalnog realizma. Rijetko kada se u filmu na ovako uvjerljiv način uspio prikazati osjećaj očaja, nemoći i potpunog besmisla, a Pontus je jedan od najkompleksnijih likova viđenih na filmu. Jasno da je ova crno-bijela drama prilično težak materijal, u kojoj se pomalo u stilu Dostojevskog radi nevjerojatna karakterna studija potpuno kontradiktornog tipa. Čovjeka koji je toliko ponosan da će radije umrijeti od gladi nego priznati da nije uspio u onome što je planirao.

Primjedbe