THE VANISHING (2018,GBR) - 6,5/10

 
Na samom početku 20. stoljeća, na izoliranom svjetioniku smještenom na jednom od Flananskih otočića na samom rubu Škotske nestala su tri svjetioničara. Što se s njima točno dogodilo, nikada do kraja nije razjašnjeno, no njihov misteriozni nestanak još je godinama kasnije uzbuđivao maštu mnogih i s godinama su se razvile brojne teorije. Ova je priča zaintrigirala i dva mlada, ne previše poznata britanska glumca, Joea Bonea i Celyna Jonesa, koji su napisali scenarij, a režije se dohvatio Danac Kristoffer Nyholm. Iako bi se teško za Nyholma moglo reći da je neki mladac pošto je čovjek rođen 1951. godine, bio mu je ovo i filmski prvijenac, no pogrešno bi bilo reći za njega da je debitant. Još od 90-ih godina Nyholm je snimio niz serija u Danskoj i ostatku Skandinavije te se potom prebacio i u Veliku Britaniju, gdje je između ostalog režirao i četiri epizode hvaljene serije "Taboo" s Tomom Hardyjem.

No, morao je očito zagaziti u godine u kojima ljudi obično već idu u mirovinu da bi dobio priliku snimiti jedan cjelovečernji film, a svoj je zadatak odradio sasvim korektno. Pokazao se "The Vanishing", čiji je radni naziv bio "Keepers" te ga se zapravo pod tim nazivom može pronaći na IMDB-u, kao sasvim solidna kombinacija pustolovne drame i psihološkog trilera čija se radnja u cijelosti odvija na izoliranom otočiću u škotskim vodama. Thomas Marshall (Peter Mullan) iskusni je svjetioničar s više od četvrt stoljeća iskustva  rada na ovom izoliranom otočiću, koji je preživio strašnu obiteljsku tragediju. S njim u tandemu već je godinama i sredovječni James Ducat (Gerard Butler), a po prvi puta prema izoliranom otočiću koji se nalazi tridesetak kilometara od obale zaputio se i mlađahni Donald McArthur (debitant Connor Swindells).

Sama pomisao da će ova tri muškarca u potpunoj izolaciji morati provesti punih šest tjedana dovoljno je zastrašujuća, a na sve to će se nadovezati i niz neočekivanih događaja koji će otpočeti kad morska struja na obale nanese čamac s lešinom nepoznatoga čovjeka i zapečaćeni kovčeg. Bone i Jones oko ove misteriozne legende uspjeli su isplesti sasvim zanimljivu i uzbudljivu fikcionalnu priču od koje se, činjenica je, moglo izvući i nešto više jer potencijala je svakako bilo i za puno više od onoga što su isporučili. Samo da je se recimo dokopao neki vještiji ili iskusniji scenarist koji zasigurno ne bi upao u probleme u koje je upao ovaj mlađahni dvojac i nije se uspio izvući. No, svejedno, "The Vanishing" se pokazao kao sasvim solidan film u kojem su uz glavni trojac zanimljive epizode odradili i danski glumac Soren Malling te korpulentni Islanđanin Olafor Darri Olaffson, kojeg se sjećamo iz serije "Trapped". 

Primjedbe