12:08 EAST OF BUCHAREST (2006,RUM) - 8/10



Postoje neki datumi koji su duboko urezani u kolektivnu svijest pojedinih naroda, a dan kojeg se vjerojatno dobro sjeća svaki Rumunj je 22. prosinac 1989. godine. Tog dana točno u 12 sati i 8 minuta tamošnji komunistički diktator Nicolae Čaušesku helikopterom je pobjegao iz zgrade vlade i taj trenutak ujedno se označava i krajem komunizma u Rumunjskoj. I dok se u nas još mnogi bave pitanjem "Gdje si bio 1991?" (ne smijemo zaboraviti ni 1941. i 1945., a pitanje je dana kad će aktualna pitanja postati i gdje si bio 1918, 1914, 1566, 1094 ili 925?), pitanje svih pitanja u Rumunjskoj je očito gdje si bio 22. prosinca 1989. godine? Povodom 16. godišnjice revolucije i svrgavanja Čaušeskua tim se pitanjem odlučio pozabaviti i voditelj lokalne televizije iz istočnorumunjskog grada Vasluija.

Nekadašnji tekstilni radnik, a danas vlasnik televizije i novinar Virgil Jderescu (Teodor Corban) odlučio je u svojoj gledanoj emisiji istražiti je li se tog dana u njihovom gradu također odigrala revolucija. Tako je u svoju emisiju pozvao profesora i kroničnog alkoholičara Tiberiua Manescua (Ioan Sapdaru) koji tvrdi da je s još nekolicinom profesora prosvjedovao pred zgradom lokalnih vlasti i prije 12:08 sati kad se cijeli grad ondje okupio i penzionera koji u božićno vrijeme glumi Djeda mraza Emanoila Piscocia (Mircea Andreescu) kako bi došao do odgovora na pitanje svih pitanja. Kako je od povijesnog događaja prošlo već punih 16 godina, jasno da su mnogim ljudima već izblijedela ne samo sjećanja na revoluciju, već kako je njihova zemlja u gospodarskom rasulu, došlo se do toga da se mnogi već s nostalgijom sjećaju zloglasnog Čaušeskuovog režima.

Jasno da će ova situacija u emisiji dovesti do brojnih totalno suludih scena jer svatko ima svoju verziju događaja i praktički svi se trude uveličati svoju ulogu u rušenju komunističkog režima. Već sama tema emisije jasno pokazuje da su se istina i činjenice negdje putem izgubile i zaboravile, a ova duhovita, šarmantna i ironična humorna drama jedan je od najpoznatijih i najuspješnijih predstavnika novog rumunjskog vala iz proteklog desetljeća. Bio je to i debitantski dugometražni film danas jednog od najpoznatijih rumunjski filmaša Corneliua Porumboiua, koji je za ovaj film u Cannesu dobio i nagradu za najboljeg debitanta. Bilo je to vrijeme velikog naleta rumunjskog filma jer je već sljedeće godine Zlatnu palmu u Cannesu dobio jedan Rumunj, Christian Mungiu za svoj kultni "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana", no Porumboiuov film bio je sjajan nagovještaj što sljedećih godina možemo očekivati od rumunjskog filma. Činjenica je kako su se posljednjih godina Rumunji možda malo i ispuhali i istrošili teme, no "12:08 Istočno od Bukurešta" definitivno je jedan od najboljih, meni možda i najdraži od svih tih filmova rumunjskog novog vala. 

Primjedbe