BACK ROADS (2018,SAD) – 6,5/10



 «Back Roads» je mračna krimi drama snimljena po istoimenom romanu Tawni O'Neill čiji je glavni junak nestabilni 20-godišnjak po imenu Harley Altmayr. Nakon što mu je majka završila u zatvoru jer je ustrijelila oca, on je morao odustati od snova o fakultetu i ostao se brinuti za tri mlađe sestre negdje u ruralnoj Pennsylvaniji. Harley je brižan mladić koji je cijeli svoj život odlučio podrediti odgoju sestara, zbog čega i radi najlošije poslove od jutra do sutra kako bi  platio račune i osigurao sestrama pristojan život. No, one to baš i ne cijene previše, posebno buntovna 16-godišnja Amber, koja ga konstantno provocira i izaziva. Ovaj mladi čovjek, koji se sve više počinje gubiti i zatvarati u sebe, istovremeno postaje opsjednut desetak godina starijom susjedom, udanom ženom s dvoje djece i ubrzo njih dvoje otpočnu vezu. Na Harleyjevu žalost, uskoro će sve otići u potpuno krivom smjeru jer će na površinu početi izlaziti mračne obiteljske tajne i situacija će se potpuno oteti kontroli.

Bio je ovaj film i redateljski debi za mladog britanskog glumca Alexa Pettyfera, koji je sam i utjelovio Harleyja. Uz njega se u ovom filmu pojavljuju i Juliette Lewis, Jennifer Morrison, Nicola Peltz i Robert Patrick, a ideja o snimanju filma po ovom romanu proganjala je Pettyfera čitavo desetljeće. Još kao student od 18 ili 19 godina pročitao je on ovu knjigu i odlučio je da će jednog dana snimiti film. No, isti je plan imao i poznati britanski redatelj Adrian Lyne (9 i pol tjedana, Flashdance, Fatalna privlačnost, Jacob's Ladder, Nemoralna ponuda) čija je produkcijska kuća otkupila prava za snimanje. Čak se i krenulo s pripremama za snimanje, Pettyfer se svojedobno i javio na audiciju za ulogu Harleyja, no odbijen je. Ipak, nekoliko godina kasnije njegova produkcijska kompanija od Lyneove je otkupila i prava, ali i gotov scenarij i čovjek se mogao baciti na posao.

Nekako bih se dao kladiti da je Lyne režirao ovaj film, bilo bi tu puno više seksa i bio bi «Back Roads» vjerojatno svojevrsna mračna romansa, no ovako je otišao u smjeru psihološkog trilera i drame. Pettyfer je najveću pažnju odlučio posvetiti isključivo priči o uništenoj obitelji i ljudima koji su sebe odlučili žrtvovati da bi pomogli i zaštitili druge. Ovo je jedan od onih filmova u kojima gotovo ništa nije onako kako na prvu izgleda i u svakom slučaju «Back Roads» se pokazao kao i više nego solidan film, puno bolji od očekivanja jer sam se pribojavao da bi ovo moglo biti neko trešasto sranje. To bi definitivno bio pogrešan zaključak za ovaj film koji je premijeru imao na uglednom festivalu u Tribecci. 

Primjedbe