BAD REPUTATION (2018,SAD) - 8/10


Ako se za neku ženu na rock sceni može reći da ju je cijelog života pratila loša reputacija to je onda definitivno Joan Jett, pionirka američkog punk rocka i jedna od prvih žena koja je u ruke uzela električnu gitaru i odlučila prašiti barem jednako glasno kao i njene muške kolege. Naravno, ovo "loša reputacija" treba se shvatiti doslovno i metaforično jer Jett je već desetljećima prava dobra vila američke alternativne scene i žena koja je još od sredine 70-ih pomicala granice. Kad se ova glazbenica pojavila na sceni Los Angelesa kao tinejdžerka tijekom 70-ih godina i osnovala prvi ženski punk rock band Runaways, na rock sceni baš i nije bilo previše žena. Posebno ne takvih kao Jett, koja nije pristajala na kompromise i koja je nažalost na svojoj koži osjetila što znači biti žena u muškom svijetu.

Priča o Jett ujedno je i priča o ženama u rock svijetu i u ovom biografskom dokumentarcu koji je snimio Kevin Kerslake, čovjek koji je još početkom 90-ih počeo snimati spotove za ponajbolje američke bendove (Nirvana, Soundgarden, Faith no More, RHCP, Green Day, Smashing Pumpkins) da bi se posljednjih godina prebacio na dokumentarce o rock zvijezdama. I ovo je doista školski primjer rock dokumentarca, s puno dobre glazbe, s puno zanimljivih priča iz života jedne istinske rock heroine, koja možda nikada nije dostigla status zvijezde, ali je bila jedna od onih koje su utjecale na generacije ljudi, posebno žena, koji su odlučili da će rock biti njihov život. Rock doista i jest život Joan Jett jer ova žena u crnim kožnim hlačama i danas sa 60 godina praši gotovo jednako žestoko kao kad je imala 20.

Ne kaže se bezveze za Joan da je kraljica rock'n'rolla i kuma punka jer kad je ona počela prašiti punk u Los Angelesu, u New Yorku su se tek počeli pojavljivati bendovi kao što su Ramonesi, a britanska punk scena bila je tek u začecima. Imamo u ovom dokumentarcu, uz naravno samu Joan, i brojne zanimljive sugovornike, više ili manje poznate glazbenike kao što su Iggy Pop ili Billy Joe Armstrong iz Green Daya, a o njenom utjecaju govore i mnoge danas poznate glazbenice koje su se muzikom počele baviti isključivo zbog Jett. Biografski dokumentarci, posebno rock dokumentarci, nešto je sa čime se, bar kad sam ja u pitanju, ne može promašiti, a definitivno je takav slučaj bio i s ovim filmom.
 

Primjedbe