BECOMING ASTRID (2018,ŠVE) - 7/10





Ime Astrid Lindgren vjerojatno je dobro poznato svima onima koji su nekad bili djeca (dakle, svima, pretpostavljam), no u ovom netipičnom biografskom filmu snimljenom u švedsko - danskoj koprodukciji prati se isključivo mladost autorice brojnih romana za djecu, među kojima i "Pipi duge čarape". Danska autorica Pernille Fischer Christensen uspješno je izbjegla zamku snimanja klasičnog biopica u kojem bismo pratili život spisateljice od rođenja do smrti (to bi vjerojatno trajalo izrazito dugo jer Astrid Lindgren umrla je 2002. u 95. godini života), već se usredotočila na formativnu fazu njenog života. Astrid ovdje upoznajemo kao 16-godišnju djevojku Astrid Ericsson, a njen život pratimo do trenutka dok je upoznala izvjesnog gospodina Lindgrena, kada je imala možda 25 godina i još se nije počela baviti pisanjem.

No, već do tada je ona proživjela mnogo, što neki ne uspiju doživjeti u cijelom životu, a vidimo kako je život u siromašnoj seoskoj religioznoj obitelji utjecao na nju i kako je već od rane mladosti bila prilično netipična žena za svoje vrijeme. Bio je "Unga Astrid" kako se naziva ovaj film u originalu i kandidat za švedski film godine, a impresivnu ulogu kao mlada Astrid ostvarila je ne pretjerano poznata mlada švedska glumica Alba August. Iako je Lindgren najpoznatija bila po svojim knjigama za djecu, za ovaj film se nikako ne bi moglo reći da je tipični film za djecu, već je ovo svojevrsna psihološka i karakterna studija osobe koja će kasnije postati pisac svjetskog glasa. To se može naslutiti i po samom nazivu filma, a otkriva ovaj film i neke ne toliko poznate detalje iz života četvrte po redu najprodavanije književnice za djecu nakon Enid Blyton, Hansa Christiana Andersena i braće Grimm sa čak 165 milijuna primjeraka knjiga prodanih u cijelom svijetu.

Inače, mlada glumica Alba August kćer je poznatog danskog redatelja Billea Augusta (Pelle osvajač, Jadnici, jedan od osam redatelja koji su dva puta uspjeli dobiti Zlatnu palmu u Cannesu) i švedske glumice Pernille August (glumila još u Bergmanovom remek-djelu "Fanny and Alexander"), dok je na scenariju s redateljicom radio i njezin muž Kim Fupz Aakeson, koji je po zvanju pisac knjiga za djecu. Samu autoricu ovoj je priči privukla novinska priča u kojoj je saznala da je Lindgren kao tinejdžerka bila u vezi s puno starijim muškarcem i rodila je sina, kojeg je zbog neimaštine morala ostaviti na brizi u udomiteljskoj obitelji u susjednoj Danskoj. Koliko je činjenica da je morala ostaviti svoje dijete utjecalo na ovu ženu, glavna je premisa kojom se bavi ova doista dobra biografska drama, koja je nedavno krenula i u američku kino-distribuciju. 

Primjedbe