ONE CUT OF THE DEAD (2017,JPN) - 7/10



Potpuno luda zombi - komedija stiže nam iz Japana, gdje je ovaj gotovo pa amaterski film bio jedan od najvećih kino hitova godine, a "One Cut of the Dead" pokazao se i kao jedan od najprofitabilnijih filmova u povijesti. Jer čovjek po imenu Shinichiro Ueda, prilično anonimni japanski filmaš, ovaj je film s budžetom od tri milijuna jena (cca 25 tisuća dolara) snimio u samo nekoliko dana s cijelom amaterskom glumačkom postavom, da bi kasnije zaradio tri milijarde jena (ako sam dobro izračunao 25 milijuna dolara). I što je najzanimljivije od svega, u prvom valu ovaj je simpatičan i prilično originalan i inventivan film prošao potpuno nezapaženo. Tek kad je na festivalima u Europi i svijetu odlično prihvaćen, dobio je još jednu priliku u japanskim kinima. Do tada se oko "Kamera o tomeru na!", kako se naziva u originalu ovaj film, stvorio već veliki hype te je potom poharao japanske kino blagajne poput tsunamija.

To zapravo i ne čudi jer je riječ o filmu koji je i za vrlo često neobične, bizarne i čudne filmove koji stižu iz Japana čudan i dobrim dijelom trajanja filma gledatelj se mora zapitati što ja to sada gledam. No, Ueda je, mora se priznati, ovu potpuno blesavu priču osmislio briljantno tako da na kraju ne samo da sve sjeda na svoje mjesto, već se za "One Cut od the Dead" mora priznati da je konceptualno jedan od najzanimljivijih i najneobičnijih filmova posljednjih godina. U prvoj polovici filma pratimo tako snimanje niskobudžetnog, reklo bi se u narodu iskonskog treš filma, o zombijima. Mjesto radnje je odavno napušteni vojni objekt koji je gotovo zarastao u džunglu, a redatelj tog filma Higurashi potpuno je ljut na svoju glumačku ekipu, posebno na glavnu glumicu, jer ne djeluju nimalo uvjerljivo. Bijesan on napušta filmski set, a dok ostatak ekipe čeka njegov povratak, kreće prava zombi apokalipsa! Paralelno sa zombijima na scenu se vraća i ponovno motivirani redatelj koji tjera sve da se nastavi sa snimanjem jer konačno od svoje ekipe dobiva prave reakcije i kamerom iz ruke praktički u jednom kadru snima se kompletan film.

No, to je tek početak potpunih ludosti koje se imaju prigodu vidjeti u ovom filmu u filmu i o filmu, koji se može gledati ne samo kao na parodiju i zafrkanciju na račun filmova o zombijima, već i svojevrsni vodič kroz nastanak treš horora. Iako mi obično japanski smisao za humor i nije pretjerano kompatibilan i nije da baš previše gledam tamošnje komedije, ovom se filmu definitivno mora priznati da je duhovit, a vidjet ćete na kraju, i prilično pametan. Nije bezveze da su mnogi ugledni filmski kritičari za "One Cut of the Dead" rekli da je nevjerojatno inventivna horor komedija koja je udahnula potpuno novi život zombi podžanru. Film je praktički podijeljen u tri potpuno različita dijela, koja su opet potpuno povezana i zavisna i tek ćemo na kraju saznati koji je uopće bio smisao prvog i drugog nazovimo to čina.

Definitivno jedan od neobičnijih, čak i najluđih filmova godine, koji je osvojio i brojne nagrade po svjetskim festivalima, a njegov je autor Shinichiro Ueda nominiran i za azijsko redateljsko otkriće godine. Nema sumnje da je ovaj mladi filmaš, koji je do sada uglavnom snimao amaterske kratkometražne filmove, a ekipu za ovaj film je skupio na jednoj glumačko - režijskoj radionici u Tokiju, pokazao da bi se na njega u budućnosti moglo ozbiljno računati. Lako je za pretpostaviti da bi čovjek sada mogao u ruke dobiti i neke skuplje i "profesionalnije" projekte i vrijeme će pokazati kako će se uspjeti u tome snaći. U svakom slučaju, pokazao je Ueda da ima zanimljive ideje i da ih zna prezentirati. 

Primjedbe