PIERCING (2018,SAD) - 6/10


Već u uvodnoj sceni ove arty kombinacije horora, psihološkog trilera i crne komedije vidimo da je glavni lik po imeu Reed (Christopher Abbott) sve samo nego običan obiteljski čovjek. U toj se sceni on iglom počne približavati licu svog djeteta starog tek nekoliko mjeseci i sva je sreća da ga njegova supruga Mona (Laia Costa) dozove i prekine u bogznakakvim bolesnim idejama. Odmah je posve jasno kako je ovaj mladi obiteljski čovjek totalni psihopat i sociopat, a to se dodatno potvrdi kad saznamo njegov morbidni plan. Reed je ženi rekao da ide na poslovni put, a zapravo je isplanirao kako će ubiti nepoznatu prostitutku. Bitno mu je samo da ona govori engleski jezik i da je sklona sadomazohizmu kako bi je privolio na bolesne seksualne igrice i vezivanje uslijed kojih joj planira oduzeti život, no ništa ga neće pripremiti na prostitutku koja će ga dopasti. Jer plavokosa Jackie (Mia Wasikowska) još je luđa od njega i očito su se zvijezde postavile tako da se ovo dvoje potpuno nenormalnih sociopata susretne, a tek potom situacija će postati još luđa.

Ovaj je film mladi američki filmaš Nicholas Pesce (podjednako bizarni art horor "The Eyes of My Mother" otprije nekoliko godina) snimio prema istoimenom romanu japanskog nadrealističkog pisca Ryua Murakamija i prezimenjaka puno poznatijeg pisca Harukija. Iako nisu rodbinski povezani, oba Murakamija danas su dva možda i najpoznatija moderna japanska pisca, a Ryua će se možda sjetiti fanovi japanskog filmaša Takashija Miikea. Miike je svoj možda i najpoznatiji i najbolji film "Audition" snimio upravo prema književnom predlošku Ryua Murakamija, a svi oni koji su gledali taj bizarni horor, mogu pretpostaviti da je i u "Piercingu" situacija sve samo ne normalna. Posebno kad se takvog nadrealističnog, mračnog, čak i morbidnog štiva dokopa tip poput Peschea.

Negdje od polovice filma gledatelju sve manje postaje jasno što je ovdje stvarnost, a što perverzni, izopačeni i morbidni snovi i fantazije dvoje glavnih protagonista za koje će se na kraju ispostaviti da jedno drugom pašu i više nego savršeno. Imao je ovaj potpuno bizarni modernistički horor premijeru na Sundance film festivalu 2018. godine, a najveći problem ovog filma je što nažalost ne prelazi iz puke artističke provokacije u neku smisleniju cjelinu. "Piercing" se pokazao na kraju gotovo kao tipični modernistički horor u kojem su vizualnost, provokacija, poigravanje s glazbom (trenutak kad se Reed i Jackie upoznaju popraćen je poznatim Goblinovim scoreom iz Argentove "Suspirije") i uznemiravanje publike puno važniji od same priče. U svakom slučaju bizaran, kinky film koji bi se mogao svidjeti onima koji vole nešto neobičniji filmski izričaj.

IMDB LINK

Primjedbe