THE CLOVEHITCH KILLER (2018,SAD) - 7,5/10



Nudi nam ovaj mračni, iznenađujuće dobri triler, koji je prošao dosta nezapaženo, pomalo svjež i originalan pristup tematici serijskih ubojica. Scenarist Christopher Ford (Robot i Frank, Klaun, Cop Car) ovu fikcionalnu priču (zasnovanu doduše djelomično na stvarnom slučaju serijskog ubojice Dennisa Radera) smjestio je u neimenovani gradić u Kentuckyju, koji je do prije desetak godina terorizirao serijski ubojica kojem je zbog prepoznatljivog čvora nadjenut nadimak "The Clovehitch Killer". Tko je ubio desetak žena nikada nije otkriveno, a kako je od posljednjeg ubojstva prošlo već puno desetljeće, mjesto je već pomalo počelo zaboravljati te užasne događaje. No, sve će se to promijeniti kada 16-godišnji Tyler Burnside (sve bolji mladi glumac Charlie Plummer, sjećamo ga se iz "Lean on Pete" i Scottovog "Svog novca svijeta") u očevom automobilu pronađe zgužvanu bondage fotografiju nepoznate djevojke.

Uskoro će se Tyler povezati s odbačenom tinejdžericom Kassi, koja je već godinama opsjednuta slučajem ovog serijskog ubojice, a kako vrijeme prolazi sve više se čini da bi Tylerov stari Don, vođa skauta, naizgled tipični religiozni Amerikanac iz susjedstva doista mogao biti manijakalni perverznjak i ubojica. Nudi ovaj film posve mračnu stranu priče o naizgled idiličnoj američkoj obitelji, a u ulozi Dona u prilično netipičnom izdanju predstavio se već pomalo zaboravljeni glumac Dylan McDermott, kojeg se mnogi sjećaju ponajviše po ulogama u serijama na prijelazu iz 90-ih u 2000-e kao što je "Pravda za sve". Iako se može filmu prigovoriti da priča vrlo brzo postane dosta predvidiva i prilično rano shvaćamo da vođa izviđača, religiozni obiteljski čovjek i naizgled uzorni pater familias, doista i skriva mračnu tajnu, nudi ovaj film neka iznenađenja.

I nije da sam sada puno zaspoilao jer, vidjet ćete, to brzo postane jasno, a Ford i ne pretjerano poznati redatelj Duncan Skiles pažnju su prvenstveno posvetili u otkrivanju kontradiktorne činjenice da ponekad naizgled uzorni član društva može biti prikriveni, kompulzivni manijak s ubilačkim sklonostima. Tako je i Donova obitelj naizgled idilična, svi oni skupa pjevaju, idu u crkvu, rade sve skupa i baš su si super, jedna od onih tipičnih ljiga obitelji za izbjegavanje iz filmova koje se silom trude svima ugoditi, no pokazat će se da je sve to samo fasada. Jednako dobar posao kao McDermott odradio je i mladi Plummer, koji je odlično impersonirao klinca potpuno izgubljenog između ljubavi i privrženosti ocu kojeg obožava s jedne te želje za istinom i pravdom s druge strane. 

Primjedbe