THE MULE (2018,SAD) - 8/10



Punih šest godina nakon filma "Troubles with the Curve", Clint Eastwood  vratio se glumi i to možda i u najboljem filmu koji je snimio u posljednjih desetak godina, još od sjajnog "Gran Torina", koji je također sam režirao i u njemu odigrao ulogu čangrizavog starca. Imao je tada Clint na grbači 78 godina i vjerojatno su svi mislili da je njegov kraj, kako stvaralački, tako i onaj stvarni, sve bliži, no između "Gran Torina" i "Mule" naslagao je ovaj legendarni američki filmaš čitavih sedam filmova. Bilo je tu i solidnih filmova kao što je već spomenuti "Troubles with the Curve" ili "Američki snajper", ali i teškog krša kao što je bio njegov predzadnji "The 15:17 to Paris". Iskreno, mislio sam tada, nakon tog vjerojatno najlošijeg filma od svih 40 koje je režirao, da je stiglo vrijeme da stari Clint spakira kofere i preseli se negdje na Floridu skupa s ostalim američkim starcima dubljeg džepa koji si to mogu priuštiti.

Sreća pa Eastwood nije tako mislio i čovjek nas je s punih 88 godina na leđima još jednom iznenadio i snimio još jedan u nizu jako dobrih filmova. Naravno da ne spada "Mula" u krug njegovih ponajboljih filmova kao što su "Odmetnik Josey Wales" (uh, kako volim taj kaubojac!), "Nepomirljivih", "Savršenog svijeta", "Mistične rijeke", "Djevojke od milijun dolara" ili "Pisma s Iwo Jime", no definitivno je to film vrijedan pažnje koji me pomao podsjetio na oproštajni film još jednog legendarnog veterana, Roberta Redforda "Old Man and the Gun".

Iako je naslagao već 88 godina, kad je Clint u pitanju više me ništa ne može iznenaditi. Tako neću pasti sa stolca ni ako čovjek za deset godina snimi film o stogodišnjaku koji se penje na Mount Everest, kojeg će naravno sam utjeloviti ili ako snimi biografski film o 98-godišnjaku koji je završio natjecanju u Iron manu, kojeg će također, jasno, sam odglumiti. Tako i ne treba čuditi da je Eastwooda privukla priča o 87-godišnjaku koji je prevozio kokain za meksički kartel. Upravo po toj istinitoj priči o čovjeku kojeg je DEA 2011. godine uhvatila dok je prevozio tristotinjak kilograma kokaina iz Texasa za Detroit, Nick Schenk (Gran Torino, Sudac, nekoliko epizoda Narcosa) je i napisao scenarij.

Bilo je i za očekivati da kad se Clint već dokopao režije da glavnu ulogu neće prepustiti Robertu Duvallu, Geneu Hackmanu, Kirku Douglasu ili nekom drugom od preživjelih veterana, već je zgrabiti za sebe. I dobro da je to napravio jer uloga korejskog veterana i 90-godišnjeg hortikulturista Earla Stona, tipa čiji je posao propao i uspio se posvađati s cijelom obitelji koja ne želi čuti za njega, naprosto je stvorena za njega. I jasno se vidi da je Eastwood sada već stvarno u ozbiljnim godinama i uloge u filmovima kao što su "Nepomirljivi" kad smo već mislili da je starac, ne izgledaju tak staro. Kad otvara s velikom mukom Earl bunker svog pick-upa vidimo te stare, tanke, osušene ručice, tada shvaćamo da je Clint stvarno star i da će tek rijetki od nas njegove godine doživjeti.

Ali ne kaže se bezveze star si onoliko koliko se osjećaš jer Eastwood i dalje djeluje vitalno. Ne samo da će voziti tko zna koliko tura preko cijele Amerike s punom prikolicom kokaina, već će i zaplesati, a naći će se i u ljubavnom sendviču s dvije simpatične mučače kad ga ugosti šef kartela. Ima ova krimi drama neki poseban duh, baš kao i u nekoliko raniijih filmova u kojima je glumio Clint je svjestan svojih godina i prilično je autoironičan po tom pitanju. No, i kad se sve to makne "Mula" je jedna dobra, uvjerljiva krimi drama s vrsnom glumačkom postavom u kojoj je Eastwood okupio i Bradleyja Coopera, Michael Pena je nakon Narcosa opet istražitelj Drug Enforcemet Agency (DEA), a tu su i Laurence Fishburne, Dianne Wiest kao Earlova bivša supruga te Andy Garcia kao šef kartela. 

Primjedbe