TRIPLE FRONTIER (2019,SAD) - 8/10


Dobar američki akcijski film postao je prava rijetka biljka i postalo je gotovo nemoguće pronaći neki od tih akcića u kojima će se izbjeći nepotrebna pretjerivanja i divljasanja, a da kvalitetne akcije ipak bude. Kad su akcija i Amerika u pitanju od filmova snimljenih posljednjih godina na pamet mi padaju tek Sicario i njegov nastavak ili novi Mad Max, a lako je moguće da sam i svoj bonus pravog akcića ispucao s ovim filmom u kojem pratimo skupinu vojnih veterana koji na ne baš pametan način pokušavaju doći do penzionog fonda kojeg od države nikada nisu dobili. Možda sam baš zbog tog kroničnog nedostatka dobre akcije u kojima nema idiotarija, s vremenom i snizio kriterije, no "Triple Frontier" je iznenađujuće dobra kombinacija akcije i pustolovine.

Jasno da je to još jedan u nizu onih klasičnih američkih imperijalističkih proizvoda u kojima se pokazuje kako Amerikanci mogu raditi što hoće u svim kutevima svijeta i da je to njihovo osnovno ljudsko pravo, a nekako imam dojam da je i ovo jedan od onih gotovo pa klasičnih westerna zapakiranih u moderno okruženje. Kako su očito prošla vremena kad su u modi bili revolveraši s divljeg zapada, romantični junaci koji pljačkaju vlakove i zle moćnike, sada su u glavnim ulogama vojni veterani. Kad maknemo okruženje i činjenicu da je radnja ovog filma s divljeg zapada prebačena negdje u džungle Južne Amerike, posve je očito da je ovdje klasični western. Čak i u trenutku kad Pope (Oscar Isaac), Redfly (Ben Affleck), Ironhead (Charlie Hunnam), Ben (Garrett Hedlund) i Catfish (Pedro Pascal) krenu u akciju, u pozadini je glazba koja kao da je ispala iz nekog kaubojca u kojem se neka divlja horda sprema opljačkati banku.

Ovo naše društvance ne pljačka ni poštu, ni banku, ni kočiju, a bogami ni vlak, već su oni odlučili opljačkati utvrdu kolumbijskog narkobosa. Taj je narkobos svoje carstvo smjestio negdje u amazonskoj džungli, a Pope, koji je jedini nakon odsluženja vojnog roka ostao raditi kao plaćenik za privatni sektor, vreba ga već godinama. On je tako i došao na ideju da bi za akciju pljačke utvrde mogao angažirati svoje nekadašnje vojne drugare, redom tipove koji se nisu uspjeli pretjerano snaći u postmilitarnom životu i lova bi im dobro došla. A love u narkobosovoj kući navodno ima koliko hoćeš, na stotine milijuna dolara, samo je treba doći i pokupiti, Naravno da to baš neće biti tako jednostavno i da operušati opasnog narkobosa ne može baš svatko, no pljačka milijuna iz utvrde smještene na razmeđu Perua, Brazila i Kolumbije bit će tek početak problema za ovo opako društvance.

Kako je redom riječ o tipovima koje je država kojoj su služili i za koju su riskirali živote da bi potom završili odbačeni kao stare krpe, naravno da je ideja pljačke jedna od onih koja se ne može odbiti. Iako su svjesni da ono što čine baš nije najmoralnije i da rade nešto ružno i ukoliko ih uhvate da će im eventualni sudski postupak zbog razbojništva biti najmanji problem, lako je za pretpostaviti da će se ovaj kvintet odlučiti na ovaj poslić. Mark Boal (Narednik James, Zero Dark Thirty, Detroit), redoviti spisateljski suradnik Kathryn Bigelow, scenarij za "Triple Frontier" osmislio je još prije desetak godina. Bigelow je u početku trebala i režirati ovu akciju, a za glavne uloge bili su angažirani Johnny Depp i Tom Hanks. U međuvremenu je Bigelow odustala od režije te se posvetila nekim drugim projektima, a režije se prihvatio J. C. Chandor (Margin Call, All is Lost, Most Violent Year), koji je i doradio scenarij.

Srećom pa su od uloga u međuvremenu odustali i Depp i Hanks te je u međuvremenu angažirana posve nova glumačka ekipa, koja se na kraju pokazala kao jako dobro selektirana. Nema tu tipova od 65 ili 75 godina koji i dalje mlate sve redom, već su svi glumci doista u godinama za koje je moguće vjerovati da bi bili kadri na nešto ovako. Pokazala se "Trostruka granica" kao stvarno ugodno iznenađenje, unatoč tome što pomalo izgleda kao da se sastoji od dva filma u jednom. U prvom dijelu imamo gotovo pa tipični film pljačke, dok "Triple Frontier" u drugoj polovici gotovo pa postaje survivalistička avantura.
 

Primjedbe