YEARS AND YEARS (2019,GBR) - 9/10



Još jedna totalno luda serija za koju imam osjećaj da se nekako provukla ispod radara stiže nam iz Velike Britanije. Ova šestodjelna serija snimljena je u zajedničkoj produkciji BBC-ja i HBO-a, a njen je autor iskusni velški televizijski autor Russel T. Davies, koji je bio među ekipom koja je početkom stoljeća oživjela kultnu SF seriju "Doctor Who". I "Years and Years" može se dobrim dijelom svrstati u žanr SF-a, no ova je briljantna, cinična i satirična serija podjednako i najcrnja moguća komedija, koliko i drama ili triler. Glavni protagonisti ove serije su pripadnici višečlane obitelji Lyons, koja živi u Manchesteru. Najstariji brat Stephen (Rory Kinnear) i njegova supruga Celeste (T'Nia Miller) uspješan su i dobrostojeći par zabrinut za budućnost svojih kćeri tinejdžerica, posebno starije Bethany, koja sanja kako će jednog dana postati prvi trans-čovjek, odnosno svoje postojanje će preseliti u memoriju kompjutera.

Druga po starosti je Edith (Jessica Hynes), humanitarka i aktivisica, koja je već odavno napustila ostatak obitelji i putuje svijetom boreći se za pravedniji poredak. Daniel (Russell Tovey) radi kao urbanist i upravo se planira vjenčati za svog dugogodišnjeg partnera Ralpha, ali će upoznati azilanta iz Ukrajine, za kojim će potpuno poludjeti. Rosie (Ruth Madeley) je hendikepirana samohrana majka, koja je upravo rodila još jedno dijete, a svi članovi ove obitelji tradicionalno se barem jednom godišnje okupljaju kod bake Muriel (Anne Reid), 90-godišnjakinje koju cijelu ovu modernu obitelj zapravo drži na okupu. Prilikom jedne takve proslave kod bake, životi ne samo ove obitelji, već i svih stanovnika svijeta će se potpuno promijeniti jer će Amerika izvesti nuklearni napad na Kinu. Potom ćemo ubrzati pet godina u budućnost i pratit ćemo kako se razvija situacija s ovom obitelji, u Velikoj Britaniji, ali i u cijelom svijetu u sljedećih desetak godina. Paralelno ćemo pratiti i uspon na vlast populističke političarke Viv Rook (izvrsna Emma Thompson), britanske verzije Donalda Trumpa, koja će se malo, po malo uspinjati na ljestvici da bi na koncu postala premijerka.

Ističe se ova serija po britkom i otrovnom humoru, no kako će vrijeme prelaziti iz gotovo pa čistokrvne, tipične britanske crne komedije, "Godine i godine" počet će se pretvarati u šokantnu distopijsku dramu, a budućnost koju je Davies zamislio ne izgleda nimalo obećavajuće ni ohrabrujuće. Možda je nezahvalno "Years and Years" uspoređivati s vjerojatno najpoznatijom serijom koja se bavi tematikom modernih tehnologija i budućnosti "Black Mirrorom", iako im je zajedničko da nemaju baš optimističan pogled na budućnost, no jednako tako te je usporedbe gotovo i nemoguće izbjeći. No, za razliku od "Black Mirrora" u kojem se u svakoj pojedinoj epizodi bavimo određenim aspektom budućnosti, ovdje se kroz cijeli sadržaj provlače apsolutno sve ono što nas po Daviesu očekuje. Ujedno, ova je serija neskrivena kritika današnjeg društva i sadašnjeg trenutka. Trenutka u kojem još možda i stignemo nešto učiniti da nas ne zadesi sudbina Lyonsa i ostatak populacije u ovom uvrnutom svijetu, a vjerojatno ćemo vrlo brzo vidjeti što je Davies uspio točno prognozirati i je li doista čovječanstvo doseglo vrhunac inteligencije i krivulja se počela spuštati.

Definitivno je ovo jedna od, nazovimo to, pametnijih serija koje se u posljednje vrijeme mogu pronaći i jednostavno je nemoguće uz nju se ne zapitati što nam donosi budućnost i je li moguće da završimo u svijetu u kakvom će završiti Lyonsi. Bit će to jedan potpuno ludi svijet u kojem je sve ono što se ionako danas događa ili se nedavno dogodilo (izbjeglička kriza, nova bankarska kriza i propasti banaka, uspon populista, nestanci radnih mjesta zbog razvoja tehnologije i slično) miješati s potpuno nihilističkom projekcijom budućnosti. Jednako koliko je "Years and Years" kritika i satira na najveće probleme današnjeg društva, ona je satira i zafrkancija na današnji moderni liberalni, konzumerstički kapitalizam, koji je zapravo i iznjedrio sve ekstreme kojima svjedočimo i koji će nas tko zna gdje u budućnosti odvesti. Sjajna je to serija koja se na fin, potpuno politički nekorektan način zajebava na račun političke korektnosti i liberalnosti jer obitelj Lyons pravo je oličenje liberalne i moderne obitelji, poštenih, marljivih i prije svega pristojnih ljudi.

Podjednako je briljatno što sve te društveno - političke promjene u Velikoj Britanij i svijetu praktički cijelo vrijeme pratimo na primjeru ove obitelji i kako će se kroz godine razvijati njihove sudbine i odnosi i koliko će na njih utjecati iste te promjene koje se događaju u cijelom društvu. Kako će se ta visokoobrazovana obitelj iz nazovimo to više srednje klase nositi sa svim tim promjenama koje će dolaziti iz godine u godinu i kako će neki od njih od pravih bogataša s milijunima u banci preko noći postati gotovo pa beskućnici koji će morati istovremeno raditi pet različitih slabo plaćenih poslova. Sve je to izvrsno promišljeno, brutalno, šokantno i nevjerojatno provokativno, doista jedna moderna serija koja gledatelja jako teško može ostaviti ravnodušnim i koja bi trebala zadovoljiti apetite onih koji vole malo zahtjevniji sadržaj. Možda i nije to serija na koju će se gledatelj navući već nakon prve scene, već je "Years and Years" serija s kojom treba imati mrvicu strpljenja i koja, ukoliko joj to dopustite, može biti nešto najluđe što ste imali priliku vidjeti u zadnje vrijeme!

Primjedbe