DONNIE BRASCO (1997,SAD) - 8,5/10




Gangsterski filmovi obično su sadržaj s kojim se jako teško može promašiti, a takav je slučaj i s krimi dramom koju je Britanac Mike Newell (Četiri vjenčanja i sprovod) snimio prema stvarnoj životnoj priči čovjeka po imenu Joe Pistone. Ovaj se agent FBI-ja potkraj 70-ih uspio infiltrirati u njujoršku mafijašku organizaciju, odnosno obitelj Bonano pod aliasom Donnie Brasco (Johnny Depp), a u mafiju se ubacio preko već ostarjelog gangstera i ubojice Leftyja Ruggiera (Al Pacino). Iako je već u ozbiljnim godinama, Lefty je jedan od onih mafijaša koji nikada nije uspio posebno napredovati i činjenica da je uvijek zaobiđen kad su se događale promocije, od njega su napravile jako nezadovoljnog tipa. No, bez obzira što Lefty ne skriva svoje nezadovoljstvo i nesreću ovakvom sudbinom, on je i dalje potpuno posvećen i lojalan svojoj "familiji". Događa se sve to potkraj 70-ih godina kad je doba sicilijanske mafije bilo na svom vrhuncu i kad je "u New Yorku tri tisuće mafijaša koji se tuku za sitniš", kako u jednom trenutku situaciju u kojoj se zatekao slikovito objašnjava Lefty.

Njegovo povjerenje vrlo brzo zadobit će Pistone / Brasco, mladi agent koji se uspio ugurati u Leftyjevo društvo pod krinkom kradljivaca dragulja. Malo, pomalo Brasco će početi sve dublje ulaziti u svijet mafije, a razvit će on duboko i iskreno prijateljstvo s gangsterom koji ga je uzeo pod svoje. Kako će sve dublje ulaziti u mafijaško podzemlje i polako počinjati napredovati i zadobivati povjerenje ostalih mafijaša, Donnie će početi shvaćati da nije prešao samo liniju koja dijeli federalnog agenta od kriminalca, već da bi svog novog prijatelja mogao stajati života. "Donnie Brasco" jedan je od onih hiperrealističkih gangsterskih filmova koji u stilu Scorseseovih "Goodfellas" ili "Casina" iznutra prikazuje na koji način funkcionira svijet mafije i kakvi su to ljudi koji su se našli u toj kriminalnoj organizaciji. Saznajemo ovdje na koji je način mafija strukturirana, kakav je to kodeks koji ih pokreće i kojima se to djelatnostima oni bave.

Zanimljivo je kako se sa snimanjem filma po Pistoneovoj knjizi planiralo krenuti već potkraj osamdesetih, čim je ovaj bivši FBI-jev agent koji i danas živi na nepoznatoj lokaciji i pod lažnim imenom zbog sigurnosti jer je odmah nakon što se saznalo za njegovu misiju, mafija ucijenila njegovu glavu na 500 tisuća dolara. Kao konzultant pri pisanju scenarija za koji je zadužen bio Paul Attanasio (Kviz, Razotkrivanje) angažiran je bio i sam Pistone, a u početku je film trebao režirati jedan drugi Britanac, a ne Newell, Stephen Frears. Za ulogu Pistonea / Brasca iznimno je zainteresiran bio Tom Cruise, no nakon što je u to vrijeme Scorsese snimio "Dobre momke", produkcija "Donniea Brasca" je odgođena i film se počeo snimati tek sredinom devedesetih. i Depp i Pacino ostvarili su ovdje zbilja impresivne uloge, a posebno se to odnosi na starog Ala, koji je još jednom potvrdio da mu uloge mafijaša i gangstera savršeno odgovaraju. 

Primjedbe