MEMORY: THE ORIGINS OF ALIEN (2019,SAD) - 7/10



Alien Ridleyja Scotta iz 1979. godine i danas se smatra jednim od prijelomnih filmova SF-a i horora. Film je to koji uživa kultni status i koji već puna četiri deseljeća izaziva zanimanje brojnih ljubitelja filmova, a Švicarac Alexandre O. Philippe do sada se već ispraksirao u snimanju dokumentaraca o filmovima i filmskim autorima. Ranije se on pozabavio Hithcockom, Georgeom Lucasom i fenomenom zombie filmova, a sada je red stigao na i dalje jedan od najstrašnijih filmova svih vremena. I nije ovo klasičan dokumentarac o snimanju filma, već je Philippe odlučio istražiti kako je uopće nastao cijeli taj svijet koji nam je Scott predstavio krajem 70-ih nakon kojeg više ništa nije bilo isto u svijetu filma i koja je to vizija vodila cijelu tu kreativnu ekipu genijalaca.

Za nastanak Aliena prije Ridleyja Scotta možemo zahvaliti Danu O'Bannonu, scenaristu koji je osmislio ovu priču. Vidimo ovdje što je to utjecalo na njega, od čitanja Lovecrafta u djetinjstvu, peko grčke i egipatske mitologije, do mračnih stripova, umjetnosti Francisa Bacona, a ključan trenutak je ipak bio O'Bannonov susret s podjednako mračnim kreativcem, švicarskim vizualnim umjetnikom, slikarom i kiparom H. R. Gigerom. Ovaj je dvojac još sredinom sedamdesetih angažirao legendarni čileanski nadrealist Alejandro Jodorowsky za snimanje njegovog nikad realiziranog remek djela "Dina - pješčani planet" po Herbertovom romanu. Iako taj suludi film kojim je Jodorowsky zasigurno preambiciozno mislio da će promijeniti ne samo percepciju filma, već i svijeta, nikada nije snimljen, da nije bilo "Dine", vjerojatno ne bi bilo ni Aliena.

Nakon što je u početku Walter Hill trebao režirati Aliena, O'Bannonovog scenarija se dohvatio britanski redatelj u usponu Ridley Scott, koji je do tada snimio tek jedan dugometražni film (Duelisti). Vrlo brzo Scott je kliknuo s O'Bannonom i Gigerom, a danas svi znamo što se dogodi kad se spoje tri takva vizionara. Pratimo u ovom dokumentarcu i kako je izgledao kreativni proces i snimanje ovog remek-djela, a nakon gledanja ovog dokumentarca mogli bismo na Aliena doista gledati drugim očima. Gledajući ovaj dokumentarac shvaćamo koliko taj film u sebi skriva mitskih, psiholoških, socioloških i filozofskih referenci, koje možda i nismo uspjeli zamijetiti gledajući samog Aliena. Zanimljiv dokumentarac koji bi posebno mogao zaintrigirati fanove samog filma, ali i kompletnog SF žanra. 

Primjedbe