FANXIAO (2019,TVN) - 6,5/10



Baš kao što je genijalni meksički filmaš Guillermo del Toro u svom najboljem filmu "Panov labirint" savršeno kombinirao stvarnost, odnosno stvarne povijesne događaje i povijesni period s hororom i fantazijom, nešto slično pokušao je izvesti i izvjesni tajvanski filmaš imena John Hsu. Dok su stvarni užasi španjolskog građanskog rata potpuno zasjenili užase i najgore noćne more i strahove djevojčice iz "Panovog labirinta", tako i u filmu "Fanxiao" (Detention) stvarni užasi zasjenjuju horor i fantaziju. Dok je "Panov labirint" iskjučivo plod čudesne mašte jednog genijalca, "Fanxiao" je osmišljen prema nekakvoj kompjutorskoj igrici, a radnja ovog filma smještena je u 1962. godinu, u razdoblje koje je u povijesti ostalo upamćeno kao "White Terror" ili Bijeli teror.

Doduše, razdoblje Bijelog terora, odnosno razdoblja kada je ondje vladala nacionalistička vojna hunta Kuomintanga, koja se na ovaj otok sklonila nakon što je četrdesetih izgubila građanski rat u Kini od Mao Ce Tunga i njegovih komunista trajalo je puno duže od šezdesetih. Nakon ativladinog prosvjeda na Tajvanu koji je krenuo 1947. i kada je poubijano između 5 i 30 tisuća ljudi, suspendirani su ondje zakoni i uvedeno je nešto tipa prijekog suda (Martial Law) te je takav sistem na Tajvanu potrajao sve do 1987. godine. Obilježio je to vrijeme masovni progon disidenata, intelektualaca, studenata, slično nešto kao što se događalo i u Sovjetskom savezu za vrijeme Staljina, a priča ovog psihološkog horora smještena je na fakultet u Tajvanu 1962. godine. 

Fang Ray-shin je studentica koja se zaljubila u svog profesora, a kako je to bilo iznimno opasno vrijeme kada se zbog posjedovanja "pogrešnih" knjiga ili zbog razgovora koji je netko načuo moglo završiti pred streljačkim vodom, profesor je čitateljski klub morao organizirati potajice. U tom uskom čitateljskom klubu studenti su čitali i neke zabranjene knjige, no jednog dana profesor je samo nestao. I ne samo to, cijeli fakultet se pretvorio u labirint iz najgore moćne more u kojem su Fang i još jedan student ostali zarobljeni, a dok oni pokušavaju pobjeći i pronaći profesora, fakultet je postao mjesto na kojem se skupljaju užasavajući demoni. Ukoliko se žele spasiti, ovo dvoje studenata morat će se suočiti s istinom i mračnim događajima koji su se godinama zbivali u školi.

Trebalo mi je malo vremena da povežem što se tu opće događa jer osim standardnog problema kad su istočnoazijski filmovi u pitanju i kad mi je teško razlikovati jednog od drugog lika, ni priča ovdje nije linearna, a ni povijest Tajvana mi nije bila nešto posebno poznata. Vrlo jasno ipak gledatelju postaje jasno da je upravo fakultet bio mjesto na kojem su se godinama odvijale torture i egzekucije disidenata i svih onih koji su bili nepoćudni vladajućoj vojnoj hunti, a svi ti ubijeni sada su se probudili jer žele da istina konačno izađe na površinu i da stanovnici saznaju što se događa. Ništa ovdje nije onako kako na prvu izgleda i priča bi mogla biti dosta komplicirana svima nama koji nismo na ti s tajvanskom kulturom i poviješću, tim više jer dosta nepovezano i često skačemo iz jednog u drugo vrijeme, a ista priča ispripovijedana je iz kutova više likova. Djelovalo je sve ovo kao užasna noćna mora, koja je i snimljena pomalo neobičnim i čudnim stilom koja nije ni izbliza toliko uvjerljiva, strašna, emotivna i zastrašujuća kao "Panov labirint", no bio je na kraju "Fanxiao" sasvim solidan film i na koncu je ipak sve sjelo na svoje mjesto.

Primjedbe