LAND OF THE LITTLE PEOPLE (2016,IZR) - 7/10



I dok Izrael i Palestina već 60, 70 ili koliko već godina nikako ne mogu ostvariti neki normalan suživot, kad je film u pitanju, situacija je tu nešto drukčija. Izraelski i palestinski filmaši sjajno surađuju i nadopunjuju se već godinama i doista bi se ostatak ekipe u tom dijelu svijeta mogao ugledati na njih, a u izraelsko - palestinskoj produkciji nastala je ova pustolovna triler - drama koja se smjestila negdje na pola puta između "Družbe Goonies" i "Južnjačke utjehe". Svima je valjda dobro poznato da je Izrael visoko militarizirana zemlja, kao da i je oružje ondje svima valjda vrlo lako dostupno. Ako već ne pravo, imitacija oružja i igre rata iznimno su popularne, baš kao i što je igranje rata, kauboja i indijanaca, partizana i Nijemaca, bilo iznimno popularno u ovim krajevima za vrijeme mog odrastanja.

Tako ćemo u filmu koji je dugometražni debi scenarista i redatelja Yaniva Bermana upoznati skupinu klinaca od 13, 14 ili 15 godina koji ne samo da se igraju s lukom i strijelom ili samostrelom, već ova četveročlana družina ima i zemlju koju je uzela pod svoje. Zemljište koje je nekada bilo vojna baza sada je napušteno i ovi klinci okupljaju se u bivšoj stražarnici, gdje se obično i skrivaju od starije skupine klinaca koja ih stalno naganja. No, problemi će nastati kada u napuštenoj stražarnici utočište pronađu i dva dezertera iz izraelske vojske. Klinci će na dezertere gledati kao na uljeze na njihovom terenu i između vojnika koji su u permanentnoj svađi i ratobornih klinaca doći će do pravog rata za zemlju. Iako je ovo film s djecom u središtu priče, definitivno "Zemlja mladih ljudi" nije jedan od onih tipičnih filmova za djecu jer će sve to rezultirati na prilično krvav i nasilan način.

Kako su više - manje svim tim mladim Izraelcima roditelji ili vojnici ili su nekoć bili vojnici ili su poginuli kao vojnici, svima je njima ratno stanje i militantnost nešto najnormalnije i najprirodnije. Naravno da se na ovu priču snimljenu u realističnom stilu može gledati i kao na svojevrsnu parabolu neprekidnog rata između Izraela i Palestine. Jer baš kao i ovi klinci i dezerteri odnosno uljezi, koji se bore za pedalj zemlje, a bez problema su mogli ondje koegzistirati, tako i desetljećima traje besmisleni rat između ova dva naroda. Berman kao da ovim filmom želi poručiti da su militantnost, naoružanost i spremnost za okršaj i dalje visoko na cijeni u izraelskom (ništa manje i u palestinskom) društvu i da se djecu i dalje prvenstveno odgaja na način da budu dobri ratnici i čuvari zemlje te da pregovori i razgovori nisu opcija. Samo sila i nasilje su rješenje, vidjet ćemo i u ovom malom filmu u kojem autor suptilno iznosi kompletnu problematiku tog odnosa. 

Primjedbe