SWEET SMELL OF SUCCESS (1957,SAD) - 7,5/10



Sidney Falco (Tony Curtis) potpuno je nemoralni i bolesno ambiciozni medijski agent, koji je svjestan da je na bogatoj njujorškoj medijskoj sceni sitni i beznačajni igrač i to ga užasno frustira pa je spreman, ako treba, gaziti preko leševa poput hijene. Više, manje svi u tom (polu)svijetu su ga prepoznali i pročitali i gotovo nitko ne želi imati posla s takvim spletkarošom i muljatorom, a njegovi klijenti ga lagano napuštaju jer im ne uspjeva osigurati spominjanje u tekstovima vodećih kolumnista. Daleko najutjecajniji njujorški kolumnist je J. J. Hunsacker (Burt Lancaster), koji je Falcu dao zadatak da prekine vezu između njegove mlađe sestre Susan (Susan Harrison) i mladog glazbenika Stevea (Martin Milner). Kako Falco ni u tome nikako ne može uspjeti, počet će se on služiti sve prljavijim i pokvarenijim metodama, a njegovi napori konačno će početi davati rezultate. No, paralelno s tim, ono što je proizveo, laži, tračevi i objede počet će uništavati živote ljudima, a neće puno trebati kada se sve krene i njemu kao bumerang vraćati u glavu.

Iako ova noirovska krimi drama u trenutku kada je stigla u američka kina baš i nije postigla bogznakakav uspjeh, u međuvremenu je film koji je režirao Alexander Mackendrick dostigao puno bolji status te je danas iznimno hvaljen film ponajviše zahvaljujući iznimnoj fotografiji, ali i kvalitetnom scenariju. Bila je uloga ljigavca poput Falca i zapravo pravi rizik u karijeri tada mladog Tonyja Curtisa, kojeg je publika do tada znala uglavnom kao tipičnog dobrog dečka. Zanimljivo je kako je na probnim projekcijama publika ostala u šoku kad ga je vidjela u takvoj ulozi, a ništa manje ih nije šokirao još jedan miljenik, Burt Lancaster kao beskrupulozni moćnik i kolumnist koji uživa u uništavanju tuđih života i manipulacijama. 

Jedan od razloga zašto ovaj film nije uspio u trenutku kad je snimljen bila su i posve pogrešna očekivanja kod publike koja su od filma u kojem se pojavljuju zvijezde poput Curtisa i Lancastera očekivali puno više akcije, u skladu s onim na što su navikli. No, "Sweet Smell of Success" je pomalo netipična drama o licemjerju, prijetvornosti, pokvarenosti visokog društva, žestoka kritika o ljudima koji profitiraju na tuđem neznanju i nesreći, koja je naknadno prepoznata i 1993. ju je američka kongresna knjižnica proglasila nacionalnim blagom i kulturno, povijesno i estetski iznimno vrijednim i važnim filmom. 

Primjedbe