THE NEW POPE (2020,ITA) - 8/10



Točno tri godine nakon "Mladog pape", talijanski oskarovac Paolo Sorrentino (La grande bellezza, Youth, Loro) vratio se s novom sezonom u kojoj je mladom konzervativnom papi Amerikancu Lennyju Bellardu (Jude Law) suprotstavio starog liberalnog papu Britanca sir Johna Brannoxa (John Malkovich). Ovo suprotstavio ne treba shvatiti doslovno jer odmah u uvodu "Novog pape" saznajemo kako je mladi papa već devet mjeseci u komi nakon što je pretrpio teški srčani udar. Prognoze govore da se kontroverzni papa iz kome više nikada neće probuditi i vatikanska kardinalska klika odlučila je kako je stiglo vrijeme za izbor novog poglavara katoličke crkve. A glavni spletkar i državni tajnik kardinal Voiello (Silvio Orlando) potrudit će se da na čelo crkve zasjedne još jedan ekscentrik u obliku pompoznog britanskog kardinala i lorda čiji je život, baš kao i prethodnikov mu, obilježila strašna trauma i obiteljska tragedija od koje se nikada nije oporavio.

Stilski se i vizualno "Novi papa" potpuno nastavlja na prethodnika te je ovo i dalje iznimno provokativna i kontroverzna serija koja bi mogla sablazniti i razljutiti one sa čvrstim kršćanskim uvjerenjima. Srećom pa nisam jedan od takvih i apsolutno sam za provociranje, izazivanje, čak i sprdanje ako je to što se radi napravljeno s ukusom i mjerom. Gotovo pa ne postoje tabu teme kojih se Sorrentino nije dotaknuo s "Novim papom", a po provokaciji i kontroverzi čak je po nekim segmentima otišao i korak dalje u odnosu na prethodnika. Imamo sada još i puno više golotinje, seksualnih eskapada gotovo svih likova, a prilikom izbora novog pape vidjet ćemo kako je ta gungula kardinala prikazana kao najobičnija nakupina licemjera, dupelizaca, karijerista i samodopadnih spletkara koji isključivo brinu samo za sebe i svoje pozicije.

Jasno da ova serija nije satira isključivo na katoličku crkvu, već i na cijelo društvo jer kad bi se sve ovo preslikalo na bilo što drugo, imali bismo vjerojatno identičnu sliku. Uz sve probleme u kojima će se naći crkva zbog izbora novog pape dok stari još uvijek diše pa makar i uz pomoć aparata, nad Vatikan će se nadviti i opasnost vjerskog rata i terorističkih napada od strane islamističkih militanata. Još i više nego u prethodnoj sezoni, forma je ovdje stavljena ispred samog sadržaja i potpuno je jasno kako su Sorrentino i ostatak ekipe najveću pažnju posvetili produkcijskom dizajnu, scenografiji, blještavilu, raskoši i pompoznošću koji kao da su sušta suprotnost svim tim nemoralnim i pokvarenim tipovima. Sama radnja ovdje je još bizarnija nego u prijašnjoj sezoni, a početni šok koji smo imali u prvoj sezoni sada kao da se pokušao nadoknaditi dodatnim provokacijama, seksom i podjelom crkve.

Iako je "Novi papa" i dalje iznimno zanimljiva serija koja bi trebala zadovoljiti apetite onima koji su uživali u prvoj sezoni, za mene je ovo ipak bio maleni korak unatrag i po kvaliteti je ovo ipak nešto iza "Mladog pape". Bez obzira što se i sada vraćaju praktički svi najvažniji likovi iz prethodne sezone kojima je pridružen uvijek dobro došli Malkovich, koji je, baš kao i Jude Law, kao stvoren za ovu ulogu. Imamo ovdje i epizode u kojima će recimo Sharon Stone ili Marylin Manson glumiti sami sebe kao osobe koje je novi papa izabrao kao prve koji će ga posjetiti, no bez obzira na sve to ipak mi je originalni materijal bio za nijansu bolji i kvalitetniji. 

Primjedbe