AVENUE 5 (2020,SAD) - 6,5/10



Škot talijanskog imena Armando Iannucci već odavno se etablirao kao majstor filmske i televizijske političke satire. Serijama "The Thick of It" i "Veep" te filmovima "In the Loop" (za koji je bio nominiran za Oscara za najbolji adaptirani scenarij) i "The Death of Stalin", Iannucci se svakako svrstao u uzak krug najboljih i najduhovitijih satiričara 21. stoljeća, a sada je svoju satiru odlučio preseliti u svemir. I nije to baš ispalo vjerojatno ni onako kako je on zamislio, a posebno ne onako duhovito i zabavno kako sam ja očekivao i priželjkivao. Čak su mi sve do pred kraj prve sezone praktički svi likovi djelovali užasno iritantno i da sam se našao u situaciji još glupljih i iritantnijih putnika svemirskog broda koji je skrenuo s kursa i zaglavio u svemiru, lako moguće da bi se u takvom društvu pretvorio u masovnog ubojicu i sve redom ih zatamanio.

Inače, priča je ovdje smještena u nešto dalju budućnost, a Avenue 5 je svemirski turistički brod kojim se bogati i dokoni bezveznjaci prevoze kako bi razgledavali galaksiju. Iako planirano putovanje galaksijom traje tek nekoliko tjedana, zbog kvara na sustavu, brod je skrenuo s kursa i predviđa se da će se na Zemlju vratiti tek za tri godine. Naravno da će ta vijest izazvati bijes i konsternaciju među putnicima, a posada koju predvodi potpuno nesposobni i needucirani kapetan kojeg je utjelovio Hugh Laurie (Dr. House) na sve načine pokušava minimalizirati štetu i skratiti vrijeme putovanja. Tu je i potpuno imbecilni i infantilni vlasnik svemirske kompanije Herman Judd (Josh Gad), gotovo pa retardirani tip kojem je najveći problem gubitak novca koji će pretrpjeti njegova kompanija. Ma zapravo praktički cijela ekipa, od posade pa do putnika na ovom svemirskom brodu, uz izuzetak glavne inženjerke koja potpuno ludi u takvom društvu, potpuni su debili, koji bolje od ovakve sudbine i nisu zaslužili, a nešto što je trebalo biti konzumeristički svemirski raj pretvorit će se u potpuno apsurdnu idiokraciju u kojoj će do izražaja doći sva ljudska glupost. A toga ovdje zaista ima u izobilju.

Na kraju je "Avenue 5" ispao čak i sasvim solidno, no svejedno je to još debelo ispod ranijih Iannuccijevih filmova / serija. Ideja zafrkancije na račun društva koje se pretvara u potpune idiote bila je zapravo izvrsna, no za sada to i nije izvedeno na očekivanoj razini. Potpuna je jasna intencija ovdje bila satira na društvo debila koje vode još veći debili i kojima ovi prvi debili vjeruju da imaju neka rješenja i da će smisliti nešto pametno iako je od samog starta jasno da je to i teoretski nemoguće. Namjerno je Iannucci situaciju ovdje često tjerao i preko apsurda, inzistirajući na karikaturalnosti likova i kao da je uz sve te užasno iritantne i neduhovite likove pokušao dostići efekt da tolika razina ljudske gluposti bude smiješna, no nije u tome baš do kraja uspio. 

Primjedbe