LA NOTTE DI SAN LORENZO (1982,ITA) - 8/10





Braća Paolo i Vittorio Taviani proslavili su se sredinom sedamdesetih kada je njihova naturalistička sardinijska pastorala "Padre Padrone" iznenađujuće nagrađena Zlatnom palmom u Cannesu, a pet godina kasnije na istom festivalu dobili su i veliku nagradu žirija. I to za ratnu dramu s elementima fantazije čija je radnja smještena u toskansku provinciju samo nekoliko dana uoči završetka II svjetskog rata na teritoriju Italije. Ispričana je priča "Noći svetog Lovre" o tim posljednjim ratnim danima u pomalo bajkovitom tonu iz perspektive nekolicine mještana gradića, a kao što je čest slučaj u ratnim zbivanjima, dok se jedan dio stanovnika našao na jednoj strani, drugi su bili na drugoj strani. Ljudi koji su godinama živjeli normalno u dobrosusjedskim odnosima preko noći su jedni drugima postali neprijatelji.

Godina je 1944. i poraz je izvjestan za naciste koji su se već počeli povlačiti iz Italije, a povlačeći se, Nijemci za sobom ostavljaju ruševine. Tako mještani gradića u Toskani saznaju da nacisti i njihovi kolaboracionisti planiraju dići u zrak više zgrada u njihovom mjestu te se svi okupe u crkvi. I dok je otprilike polovica mještana uvjerena da će sigurnost imati u crkvi, druga polovica odlučuje se na bijeg u nepoznato, nadajući se kako se u blizini nalaze američki vojnici koji će im ponuditi sigurnost i spas. I događa se sve to u Noći svetog Lovre, noći u kojoj se prema talijanskoj legendi i predaji ostvaruju želje i snovi te su oni koji kreću na put uvjereni da je to znak da će njihov put u nepoznato završiti dobro.

Snimila su braća Taviani svoj poznati film pomalo na tragu Felinijevog grotesknog magičnog realizma te u tipično naturalističko okruženje smještaju i neke događaje koji prelaze granice stvarnosti i zadiru u maštu, snove i fantaziju. Ipak se glavnina priče ovdje događa u noći u kojoj je sve moguće. a užasi realnosti i fantazija ovdje se savršeno stapaju i tvore izvrsno zaokruženu i cjelovitu priču koja je istovremeno i duhovita i tragična, pomalo vodviljska i melodramatična. Bio je ovaj film i talijanski kandidat za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, no nije uspio dohvatiti nominaciju, ali je zato osvojio sve nagrade u izboru za najbolji talijanski film godine. Može se na "La notte di San Lorenzo" gledati i na kao alegoriju ili bajku ispričanu iz perspektive šestogodišnje djevojčice koja nije mogla biti ni svjesna ozbiljnosti svega onoga što se događa oko nje.

Primjedbe