TRUE HISTORY OF THE KELLY GANG (2019,AUS) - 7/10



Ned Kelly za australsku popularnu kulturu predstavlja isto kao recimo Billy the Kid za američku ili Čaruga za našu. Bio je on odmetnik, razbojnik i vođa krvoločne bande koja je godinama haračila po australskim buševima i sijala strah, a s godinama je od njega gotovo pa stvoren romantizirani junak. Snimali su se i ranije filmovi o Kellyju i njegovoj bandi pa je tako film iz 1906. "The Sory of the Kelly Gang" ujedno i prvi igrani film koji se smatra dugometražnim pošto je trajao nešto duže od jednog sata. Neda Kellyja na filmskom platnu u ranijim verzijama utjelovili su i Mick Jagger i Heath Ledger, a za razliku od većine svih tih filmova koji su uglavnom bili pustolovne biografske drame, film koji je po istoimenoj knjizi Petera Careyja snimio Justin Kurzel (The Snowtown Murders, Assassin's Creed, Macbeth) najbolje bi se mogao opisati kao postmodernistička fantazija koja zapravo i nema previše veze sa stvarnošću.

Najžešće kritike na Kurzelov film išle su u smjeru da nije ni izbliza uspio prenijeti smisao nagrađivane Careyjeve knjige i da se previše izgubio u nepotrebnim stiliziranjima i iskrivljavanju stvarnosti. I te kritike donekle stoje jer je Kurzelova vizija ostala pomalo nedorečena i nejasna, no svejedno je "True History of the Kelly Gang" bio zanimljivi i poetični art film sa snažnim autorskim pečatom. Stilski je ovaj film dosta na tragu Kurzelovog ranijeg filma odnosno "Macbetha", a posebno je zanimljivo što ovdje i nemamo tipično australsko okruženje, već zaista sve ovdje djeluje jako čudno, bizarno, mistično, kao neobični eksperiment. Iako je jasno da se radnja filma zbiva u drugoj polovici XIX. stoljeća, gotovo svi likovi ovdje se ponašaju praktički kao moderni današnji ljudi, a zvučna podloga je moderna (uglavnom) rock muzika. Praktički jedino zbog čega možemo biti sigurni da se radnja ovdje zaista zbiva u Australiji kasnog 19. stoljeća su nevjerojatna okrutnost, surovost i divljaštvo.

Nije ovaj film nimalo na tragu ranijih junačkih priča o Nedu Kellyju kao svojevrsnom australskom Robinu Hoodu koji je pljačkao bogate i davao siromašnima, već je ovo stilizirana, izrazito vizualna i artistička priča o surovoj zemlji u kojoj su se nastanili zbilja najgori ljudi. Nema ovdje niti jednog pozitivca, sve su to ljudi koji su od malena naučili isključivo na nepravdu, smrt, nasilje i zlo pa ne čudi da je i Ned izrastao u takvog čovjeka. Pratimo ovdje njegovu sudbinu još otkako je bio dječak, kroz njegov odnos s majkom i ostalim ljudima koji su obilježili njegovu mladost, a australski narodni junak ovdje je prikazan kao latentni homoseksualac koji će u rat i otimanje otimačima povesti vojsku transvestita i freakova. I dok je odraslog Neda utjelovio sve zaposleniji mladi britanski glumac George MacKay, kojeg smo možda najbolje mogli upoznati po glavnoj ulozi u "1917." Sama Mendesa, u epizodnim ulogama pojavljuje se cijela plejada poznatih glumaca. Tako je Russell Crowe jedan od Kellyjevih očuha koji ga je i poveo na put odmetništva, a tu su i Charlie Hunnam, Nicholas Hoult, Thomasin McKenzie, dok je Nedovu majku s kojom je imao sve samo ne normalan odnos utjelovila Essie Davis. 

Primjedbe