BETTER DAYS (2019,CHN) - 7,5/10



Trebala je ova romantična krimi drama o nasilju među srednjoškolcima i mladima u Kini premijerno biti prikazana u službenom programu festivala u Berlinu 2019. godine, no u zadnji čas je povučena. U prvi trenutak se pretpostavljalo da je film koji je prema romanu za mlade Jiua Yiuexija režirao Derek Tsang povučen zbog cenzure ili nečeg sličnog, no ispostavilo se da je razlog nešto sasvim drugo. Tsang nije na vrijeme uspio završiti montažu i postprodukciju filma pa je i premijera na kineskom tržištu odgođena s ožujka na lipanj, a to se na kraju pokazalo kao pun pogodak. I ne samo da je s dodatnim vremenom Tsang dobio mogućnost zaokružiti ovu emotivnu coming-of-age priču onako kako je vjerojatno zamislio, već je "Better Days" bio pravi hit u kineskim kinima zaradivši više od 220 milijuna dolara.

Tsang se u "Better Days" pozabavio univerzalnim problemom koji je maha očito uzeo i u Kini, a riječ je o vršnjačkom nasilju ili bullying (oduvijek mi je taj naziv bio baš idiotski, no ne znam imamo li uopće pravu riječ za doslovni prijevod u našem jeziku). Već u uvodnim scenama saznat ćemo kako je jedna od najboljih učenica srednje škole i perspektivna maturantica upravo počinila samoubojstvo skočivši sa zgrade škole na asfalt pred okupljenim mnoštvom. Naravno da svi okupljeni učenici vade mobitele i snimaju ono što je ostalo od njihove kolegice, a jedina koja skida svoj kaputić i stavlja ga preko trupla svoje kolegice je najbolja učenica u klasi Chen Nian. I tim potezom Chen se je zacrtala kao sljedeća meta školskih nasilnika i nasilnica. Ova ambiciozna djevojka koja se nada stipendiji za sveučilište u Pekingu živi sama s majkom, sitnom prevaranticom koja preživljava prodavajući preko interneta fake proizvode, a kada to Chenine kolegice otkriju, dodatno će se pojačati maltretiranje.

I dok nitko ni ne pokušava zaštititi ovu djevojku, kao njen svojevrsni anđeo čuvar pojavit će se nešto stariji sitni kriminalac Xiao Bei i sam žrtva nasilja, ali koji rijetko ostaje dužan onima koji ga zviznu pa makar bili očigledno jači i moćniji. Pomalo neočekivano, "Better Deys" počet će se razvijati i u nježnu ljubavnu priču dvoje društvenih otpadnika i potpunih mariginalaca, ali s redovitim povratcima glavnoj temi odnosno vršnjačkom nasilju. I to će nerijetko biti zbilja užasavajuće, potresno bilo fizičko, bilo psihološko nasilje tijekom kojeg će oni koji aktivno ne sudjeluju, samo mirno stajati sa strane i po dobrom starom običaju skretati pogled.

Upoznat ćemo ovdje mlade koji poznaju samo nasilje i svijet u kojem ili si zlostavljan ili zlostavljaš drugoga, bilo pasivno ili aktivno, a snimio je Tsang ovu potresnu i kompleksnu krimi dramu s puno mjere, osjećaja i stila. I dok je preko dana fotografija filma nekako jednostavna i obična, po noći, kada se obično razvija romansa između Chen i Xiaoa, ona postaje nekako blještavija, raskošnija, glamuroznija. Iako se na trenutke čini da će romantična linija fabule zasjeniti ono osnovno, odnosno realističan i problemski prikaz društvene situacije i iako film povremeno pleše po granici stereotipa, bilo je ovo i više nego solidna i uvjerljiva priča o tome kako je svatko dužan snositi odgovornost za svoje odluke i postupke. 

Primjedbe