BUOYANCY (2019,AUS) - 9/10



Ova šokantna minimalistička krimi drama o modernom ropstvu inspirirana stvarnim događajima bila je australski kandidat za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, no, kao što je poznato, "Buoyancy" nominaciju nije dohvatio. Bez obzira na to, ova gotovo pa doku drama i klasični primjer nečega što volim nazvati world cinema odnosno filma o stvarnim ljudima i stvarnim životnim pričama s pomalo egzotičnih strana svijeta, film je koji se ne bi smjelo zaobići. Film koji je ujedno i debitantsko djelo australskog filmaša Rodda Rathjena premijerno je prikazan na festivalu u Berlinu, gdje je osvojio nagradu ekumenskog žirija, a dobio je nagradu i za najbolji australski nezavisni film godine. Iako je nominalno zemlja produkcije ovog filma Australija, radnja se zbiva u jugoistočnoj Aziji, a pratimo ovdje sudbinu 14-godišnjeg dječaka iz Kambodže Chakre, koji će završiti kao rob na tajlandskom ribarskom brodu.

Zbog siromaštva je Chakra odlučio pobjeći iz rodne Kambodže, ilegalno prijeći granicu s Tajlandom i pronaći ondje bilo kakav posao s kojim bi mogao prehraniti sebe, a potom i obitelj. Vjerojatno je on pretpostavljao da će završiti u nekakvoj tvornici, na farmi ili gdje već sve rade ta silna djeca po Aziji, no s obzirom da nije imao nikakvog novca za potplatiti ekipu koja sređuje poslove, a ti tipovi su shvatili da se radi o naivnom mladcu, oni su ga jednostavno prodali ribarskoj posadi. A život u siromaštvu i bijedu u rodnoj Kambodži uskoro će za ovog nesretnog dječaka izgledati kao život na britanskom dvoru, već prvog sata kad zaplovi s tajlandskom ribaricom, čija posada po kratkom postupku rješava sve one sa čiji radnim angažmanom nije zadovoljna.

Kamen oko vrata pa ravno u more, sudbina je svih onih koji po kapetanovom mišljenju zabušavanju, a Chakra, kojeg je život ionako natjerao da bude puno zreliji i odrasliji od svojih prosječnih vršnjaka, sada će doslovno morati iskoristiti sve svoje instinkte i iskustvo kako bi preživio ovu užasavajuću sudbinu. Bit će ovo pravi i stvarni ultimate survival za ovog dječaka, a ovo je jedna od onih nevjerojatnih, gotovo pa nestvarnih coming-of-age priča koja se pokazala kao pravo iznenađenje. Ovo "nestvarno" treba shvatiti uvjetno jer nama koji živimo u donekle civiliziranom svijetu uvijek je pomalo teško zapravo procesirati i da se nešto slično i dalje događa u svijetu. Sve ovo je djelovalo toliko šokantno i nestvarno jer je gledatelj od prvih kadrova svjestan da je ovo stvarnost i realnost.

"Bouyancy" je jedan od onih filmova koji jednostavno moraju uzdrmati gledatelja i koji ostavljaju snažan dojam, a činjenica da su svi glumci ovdje neprofesionalci odnosno naturščici samo je dodatno pojačala dojam hiperrealističnosti. Iako je Rathjenu ovo bio dugometražni scenarističko - redateljski debi, zbilja je majstorski odradio svoj posao, a kako je sam istaknuo, jedan od ciljeva kojih je želio postići ovim filmom, bila je upozoriti brojne Kambodžane koji u potrazi za boljim životom pokušavaju ilegalno doći do Tajlanda u potrazi za poslom. Nažalost, mnogi, ne samo u ovim dijelovima svijeta, već praktički po svuda, u potrazi za srećom završe u sličnim situacijama iz kojih u pravilu nema izlaza, a najobzbiljnije vam preporučujem da provjerite kako će se ovaj 14-godišnjak snaći u ovoj groznoj životnoj drami. 

Primjedbe