CASUALTIES OF WAR (1989,SAD) - 7,5/10



Moram priznati da sam cijelo vrijeme mislio kako je ovu ratnu dramu snimljenu po istinitim događajima snimio Oliver Stone i da je to jedan od filmova koji se uz "Vod smrti" i "Rođen 4. srpnja" gleda i kao dio njegove vijetnamske trilogije. No, kad je krenuo film koji sam posljednji put gledao valjda još kao tinejdžer i pojavila se uvodna špica, postalo mi je jasno da "Žrtve rata" nemaju veze sa Stoneom, već s jednim drugim poznatim američkim redateljem, Brianom de Palmom, dok je treći dio Stonove trilogije ipak "Heaven & Earth" iz 1993. godine. Iako De Palma i Stone imaju neke poveznice, posebice u tome što je upravo po Stoneovom scenariju De Palma snimio svoj najpoznatiji i najbolji film "Scarface", a zanimljivo je kako je Tarantino za ovaj film rekao da mu je to najbolji film o vijetnamskom ratu. Ja definitivno ne bih išao tako daleko i za mene postoji dosta boljih filmova koji se tiču rata u Vijetnamu, no bilo je to zapravo i malo iznenađenje jer smo De Palmu ipak prvenstveno zapamtili po trilerima, hororima, koji su često bili i pomalo manipulativni pa i sadistički, no ovaj puta odlučio je on zaigrati na kartu emocija.

Zasnovana je ova priča na stvarnim događajima iz 1966. godine kada je skupina američkih vojnika otela, silovala, a potom i ubila Vijetnamku. Nakon što je poznati američki novinar Daniel Laing prvo napisao članak o tom užasnom događaju, a tri godine kasnije i knjigu po kojoj je nazvan i film, izbio je veliki skandal te su antiratni prosvjednici imali još jedan razlog više za traženje izlaska svoje zemlje iz ovog besmislenog rata. De Palma je ovu užasnu priču odlučio ispričati iz perspektive mladog vojnika Maxa Erikssona (Michael J. Fox), koji je tek stigao u Vijetnam. Priča je to o moralu kojom se postavlja pitanje može li rat biti izlika ljudima da se pretvore u zvijeri i rade sve što hoće i mogu, kao i moraju li odgovorati zbog učinjenog.

Eriksson će skupa s ostalim članovima svog voda biti upućen u izvidničku misiju, a revoltirani jer im je umjesto obećanog dopusta uvaljen pogibeljan zadatak, američki vojnici odlučili su oteti vijetnamsku seljanku. Društvo koje predvodi narednik Tony Meserve (Sean Penn u ulozi kakvoj ga baš i nismo imali prilike gledati) i kaplar Thomas Clark (Don Harvey) u put zla uspjeli su povući dva mlada i povodljiva vojnika (koje su utjelovili John C. Reilly i John Leguizamo, a obojici su to bile i prve uloge uopće). Max je tako ostao jedini koji je svjestan da ono što rade njegovi kolege pogrešno i zlo, a pokušavajući im se suprotstaviti dovest će i sebe u ozbiljnu opasnost. Neki kritičari su primijetili i da se na ovaj film može gledati i kao na moćnu metaforu na nacionalnu sramotu koju je Amerika doživjela tijekom višegodišnjeg destruktivnog orgijanja po Vijetnamu, a iako "Casualties of War" nikako ne mogu ući u istu rečenicu s "Vodom smrti", "Apokalipsom danas" ili "Full Metal Jacket", svejedno je ova užasavajuća i potresna ratna drama vrijedna gledanja. 

Primjedbe